Hyppää sisältöön

Taloussotkut painettiin villaisella – Lahti hakee ryvettyneelle intendentilleen arvonimeä

Sinfonia Lahden entiselle intendentille ei ole myönnetty vastuuvapautta vanhoista epäselvyyksistä. Sen sijaan anotaan arvonimeä.

Tuomas Kinberg Kuva: YLE / Markku Lähdetluoma

Lahden kaupunginhallitus on tehnyt poikkeuksellisen äänestyksen maanantaina arvonimen anomisasiassa. Lahti on anomassa kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirran päätöksellä kultturineuvoksen arvonimeä Sinfonia Lahden entiselle intendentille Tuomas Kinbergille. Asiasta kertoi ensin ESS. (siirryt toiseen palveluun)

Kaupunginhallituksen 1.varapuheenjohtaja, Jarkko Nissinen (sd.) ehdotti , että kaupunginhallitus käsittelisi viranhaltijapäätöksen uudelleen. Esitystä kannatti 2. varapuheenjohtaja, Lasse Koskinen (ps.). He kuitenkin hävisivät äänestyksen.

Intendentti junaili yritykselleen töitä ilman sivutoimilupaa

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtajat eivät halua arvonimeä Kinbergille 2000-luvun lopun tapahtumien vuoksi. Lahden kaupungin tarkastuslautakunta puuttui intendentin toimintaan vuonna 2008, minkä jälkeen kaupunginvaltuusto ei myöntänyt hänelle vastuuvapautta.

Lahden kaupungin tarkastuslautakunnan mukaan intendentin toimintaan liittyi taloudellisen hyödyn tavoittelua. Tarkastuslautakunta moitti Kinbergiä siitä, ettei hän ollut kertonut yritystoiminnastaan tai hankkinut sivutoimilupaa. Intendentti teki keväällä 2007 sopimuksen Sinfonia Lahden konserttien nettijakelusta Saltarello Oy:n kanssa, jossa hän oli osakkaana. Lisäksi hänen oma yrityksensä Otto Allan Oy myi konsulttipalveluja Saltarellolle.

Tarkastuslautakunnan mukaan Kinberg sai yritystoimintansa kautta suoraa taloudellista hyötyä palkkioina yli 60 000 euroa. Lisäksi tarkastuslautakunta laski intendentin saaneen taloudellista hyötyä myös välillisesti esimerkiksi osinkojen kautta.

Poliisin selvityksen perusteella Kinbergiä ei ollut kuitenkaan aihetta epäillä virkarikoksesta, eivätkä tutkintapyynnöt johtaneet rikostutkintaan. Kinberg sai toiminnastaan työnantajaltaan varoituksen ja häneltä perittiin palkkarahoja takaisin.

Intendentti nosti asiasta kunnianloukkauskanteen koskien muun muassa Lasse Koskista, tarkastuslautakunnan esittelijää ja puheenjohtajaa sekä asiasta uutisoineita toimittajia kohtaan. Syytettä ei lopulta tullut.

Kinberg siirtyi intendentin tehtävistä Sibelius-juhlavuoden asiantuntijatehtäviin alkuvuodesta 2014 ja toimii edelleen osa-aikaisesti vanhemman asiantuntijan tehtävissä.

"Esimerkki suojatyöpaikasta"

Kaupunginhallituksen 2.varapuheenjohtajan Lasse Koskisen mielestä arvonimen anominen edellyttäisi laajaa luottamusta ja nuhteetonta toimintaa.

Minusta tämä on esimerkki kunnallisesta suojatyöpaikasta

Lasse Koskinen

– Minusta tämä on esimerkki kunnallisesta suojatyöpaikasta, jossa suojaajina toimivat esimiehet ja kunnan luottamushenkilöt, sanoo Koskinen tiedotteessaan.

1.varapuheenjohtajan Jarkko Nissisen mielestä kyse ei ole Kinbergin ansioista kulttuurin saralla.

Kyse on virkamiesmoraalista

Jarkko Nissinen

– Kyse on virkamiesmoraalista. Jos valtuusto ei myönnä se vastuuvapautta, se on järeä toimi. Jos nyt anotaan arvonimeä, lähtee organisaatiolle huono viesti, sanoo Nissinen.

Nissinen oli nostamassa epäselvyyksiä esiin toimiessaan Viikko-Häme lehden päätoimittajana.

Kaupunginjohtajalta tukea intendentille

Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta sanoo, ettei ajatellut miksi Kinbergille ei pitäisi anoa arvonimeä, vaan ennemminkin miksi pitäisi. Syitä hän löysi lukuisia.

– Tuomas Kinbergillä on monipuolinen kulttuuritausta ja hän on ollut edistämässä orkesterimme näkyvyyttä valtakunnallisesti ja kansainvälisesti monella tapaa. Perustelut arvonimen anomiseen ovat vahvat ja riittävät, sanoo Myllyvirta.

Myllyvirran mukaan vastuuvapautta ei ole edelleenkään myönnetty.

– Tämä on harvinainen yksittäinen tapaus, jossa vastuuvapaus on jäänyt myöntämättä, eikä siihen ole koskaan palattu, sanoo Myllyvirta.

Myllyvirta ei tiedä, kuka on ollut aloitteellinen arvonimen hakemisessa, mutta hänen mukaansa asian takana on iso joukko organisaatioita, jotka toivoivat, että kaupunki olisi anomisessa mukana.

– Lahdessa on aika kitsaasti haettu arvonimiä. Kinbergin ansiosta orkesterimme on noussut valtakunnalliseen näkyvyyteen, sanoo kaupunginjohtaja Myllyvirta.

20.1.2017 klo 10.30 korjattu tieto eläköitymisestä, Kinberg työskentelee edelleen osa-aikaisesti Sinfonia Lahden palveluksessa

5.12.2018 klo 19.03 tarkennettu tietoja Kinbergin yritystoiminnasta ja sen suhteesta Lahden kaupunginorkesteriin. Aiemmin jutussa väitettiin, että Kinberg olisi myynyt palveluitaan Lahden kaupungille yrityksensä kautta.

19.12.2018 klo 15.40 lisätty maininta, että poliisin selvityksen perusteella Kinbergiä ei ollut aihetta epäillä virkarikoksesta ja llisätty inkki vanhaan uutiseen. Lisätty tieto Kinberg saamasta varoituksesta, minkä lisäksi työnantaja peri häneltä palkkarahoja takaisin.

.
.