Kylä laittaa käytöshäiriöt kuriin yhteisillä pelisäännöillä

Kyläläisten pelisäännöillä pyritään ennaltaehkäisemään lasten ja nuorten käytöshäiriöitä Hollolan Vesikansassa.

käyttäytymishäiriöt
Lapset pelaavat sählyä Paimela koululla
Mika Moksu / Yle

Idea koko kylän yhteisistä pelisäännöistä lähti liikkeelle paikallisen kiekkoseuran vetäjän huolesta ja huomioista.

– Olen viime vuosina pannut merkille, että ryhmien levottomuus on lisääntynyt, kertoo Vesikansan Kiekon puheenjohtaja Petri Engman.

Myös muun muassa Kärpäsen koulun kaltaiset esimerkit ovat Engmanin mukaan tukeneet ajatusta, että aikuisten täytyy puuttua lasten tekemisiin, jotta työrauha palautuisi ja tekemiseen saataisiin laatua niin koulussa, harrastuksissa kuin kotonakin.

Kolme taikasanaa

Yhteisesti sovituilla periaatteilla halutaan tukea kodin, koulun ja yhteisöjen kasvatustyötä. Kantavia sanoja ovat auttaminen, kunnioittaminen ja sitoutuminen.

Auttaminen on sitä, että kaveria autetaan ja kunnioittaminen, että kunnioitat kavereita ja sitoutuminen sitä, että muihin sitoudutaan.

Iida Kuusilehto

– Ajatuksena on, että niitä korostettaisiin arkisessa elämässä ja kasvatuksessa, Petri Engman toteaa.

Yksittäisenä esimerkkinä voisi olla vaikka kiekkotreeneihin saapuminen sovitusti.

– Tärkeää on myös huomioida, miten aikuiset itse toimivat esimerkkeinä, Engman korostaa.

Kaikilla kavereita, ei kiusaamista

Petri Engman kertoi ideasta Kalliolan ja Paimelan koulujen rehtorille Aarne Ylipihalle ja tämä innostui oitis.

Puolen vuoden aikana koululla on muun muassa pohdittu sanojen merkitystä luokissa ja kotona.

– Auttaminen on sitä, että kaveria autetaan ja kunnioittaminen, että kunnioitat kavereita ja sitoutuminen sitä, että muihin sitoudutaan, Iida Kuusilehto Kalliolan koulusta selittää.

Viidesluokkalaisen mukaan periaatteet toimivat koulussa muun muassa niin, että kaikilla on kavereita, eikä muita kiusata.

Malliksi muillekin

Nyt Vesikansan pelisäännöt on tehty tunnetuksi myös vanhempainyhdistyksille, lasten kanssa toimiville yhteisöille, seurakunnalle ja vapaa-aikapalveluihin.

Yhteisten pelisääntöjen sanansaattajaksi lanseeraustilaisuuteen Paimelan koululle oli kutsuttu sidosryhmien edustajien ohella muun muassa räppäri Brädi sekä Hollolan sivistyslautakunnan puheenjohtaja Markku Pulkkanen (kok.).

– Kuulin tästä ensimmäistä kertaa pari kuukautta sitten. Kyllähän nämä kolme keskeistä prinsiippiä ovat erittäin hyviä ja niillä kun lähtee liikkeelle, pääsee jo pitkälle, Pulkkanen uskoo.