Ulkomaisia Gambian-turisteja pelastetaan koteihinsa – suomalaisten matkat jatkumassa

Britannian mukaan sotilastoimien riski on korkea ja lentokenttä voidaan yllättäen sulkea. Tjäreborg on päättänyt perua vain tämän viikon matkat suomalaisilta.

Gambia
Turistit pyrkivät lähtemään Gambiasta 18. tammikuuta 2017.
Turistit pyrkivät lähtemään Gambiasta 18. tammikuuta 2017. AFP

Matkatoimisto Tjäreborg aikoo tämänhetkisen tiedon mukaan jatkaa Gambian-matkojaan ensi viikolla, vaikka saman konsernin Britannian-yhtiö Thomas Cook evakuoi (siirryt toiseen palveluun) tuhatta brittituristia rantakohteesta täyttä häkää. Thomas Cook on myös perunut kaikki Gambian-matkat tammikuulta.

Tjäreborg on perunut (siirryt toiseen palveluun) Ruotsin ulkoministeriön suosituksesta tämän viikon matkat Länsi-Afrikan pikkuruiseen Gambiaan. Siellä kansan valitsema presidentti ei olekaan pääsemässä perjantaina valtaan, kun hänen yksinvaltainen edeltäjänsä Yahya Jammeh ei suostu siirtymään syrjään. Britannian ulkoministeriö pitää sotilaallisen väliintulon riskiä suurena – tämä voisi tarkoittaa Gambian ainoan lentokentän pikaista sulkemista (siirryt toiseen palveluun).

Tjäreborg aikoo Gambian hämmennyksestä huolimatta jatkaa matkoja heti ensi viikolla. Varotoimena levottomuuksien varalta Tjäreborg on kehottanut suomalaisturisteja pysymään illat hotellissa.

– Eilen olemme tiedottaneet asiakkaita ja kehottaneet pysymään iltaisin ja yöaikaan hotellin alueella. Ymmärrän toki hyvin, että lomalla haluaisi liikkua minne haluaa ilman rajoituksia, valittelee Tjäreborgin tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski.

Kohteen muutosta tai matkan perumista kyselleille asiakkaille on kerrottu, että Tjäreborg veloittaa 500 euroa. Nämä ovat Pucilowskin mukaan matkatoimiston normaalit muutos- ja peruutusehdot.

Jos suositus jatkuu samanlaisena, asiakkailla on oikeus muuttaa matkakohdetta.

Arja Pucilowski

Tilanne on kuitenkin juuri nyt sen verran arvaamaton, että linja voi tiedotuspäällikön mukaan olla toisenlainen lähipäivinä. Ruotsin ulkoministeriö kehottaa välttämään tarpeetonta matkustamista Gambiaan "toistaiseksi".

– Jos suositus jatkuu samanlaisena vielä muutaman päivän, silloin tietenkin asiakkailla on oikeus muuttaa matkakohdetta [kulutta], Pucilowski lupaa.

Ero Thomas Cookin ja Tjäreborgin suhtautumisessa Gambian kuohunnan vakavuuteen johtuu Britannian ja Ruotsin ulkoministeriöiden eri näkemyksistä. Saman konsernin matkatoimistot noudattavat kotimaidensa viranomaisten suosituksia – suomalainen Tjäreborg tässä tapauksessa Ruotsin, sillä Suomella ei ole Gambiassa omaa edustustoa.

– Matkustussuosituksissa on erilaisia turvallisuustasoja ja tällä hetkellä Ruotsilla on tämä miedoin suositus, selventää Arja Pucilowski.

Gambian suositut turistikohteet sijaitsevat Atlantin rannikolla lähellä suurinta kaupunkia Serrekundaa. Pienessä maassa ei ole montaa kymmentä kilometriä myöskään pääkaupunkiin Banjuliin.

Serrekundassa oleva suomalainen ilmailulääkäri kertoo Ylelle, että moni paikallinen on paennut kaupungista, mutta turistialueella on rauhallista.

Gambia pyrkii suojelemaan taloudelleen tuikitärkeitä matkailijoita. Turismi tuottaa bruttokansantuotteesta liki viidenneksen.