Hyppää sisältöön

Perheen hautajaiskuva leviää somessa synkkänä rokotemeeminä – sukulaiset pahoittivat mielensä

Kuva: AOP

Sosiaalisessa mediassa kiertää meemi, jonka kuvassa perhe on kokoontunut muistotilaisuuteen kuolleen vauvan ympärille. Meemin tekijä on lisännyt kuvaan tekstin: "Kaikkia lapsia ei tarvitse rokottaa vain ne jotka aikoo pitää".

Rokotteiden puolesta tehty meemi on herättänyt sosiaalisessa mediassa huomiota. Esimerkiksi kirjailija Sofi Oksasen Facebook-sivuilla kuvan käyttöehdoista ja kuvan eettisyydestä on käyty monipolvista keskustelua.

Joidenkin mielestä rokotteiden merkittävyys on kiteytetty meemissä osuvasti. Toiset taas ajattelevat, että kuolleen lapsen muistotilaisuuden nostaminen meemiin on eettisesti kyseenalainen. Pohdintoihin nousevat myös kuvien käyttöoikeus ja se miten kuolleita lapsia esitetään mediassa.

Alkuperäisen kuvan omistaa Kuopion kulttuurihistoriallinen museo. Museon intendentti Pekka Kankkunen kertoo, että meemissä käytetyn kuvan perheen sukulaiset ovat ottaneet museoon yhteyttä. Kuvaa on käytetty meemissä ilman museon lupaa.

– Kuvan perheen sukulaiset eivät katso hyvällä tällaista väärinkäyttöä. Siinä on kuvan suurin ongelma. Perheen sukulaisten mieli on pahoitettu. He ovat hyvin pahoillaan.

Kankkunen kertoo, että kuvassa olevan perheen sukulaiset eivät ole ottaneet kantaa rokotteisiin.

– He eivät halua olla tekemisissä mielipiteen ilmaisun kanssa, intendentti tarkentaa.

Kuopion kulttuurihistoriallinen museo on ottanut yhteyttä Facebookin ylläpitäjiin, jotta meemi saataisiin poistettua sosiaalisesta mediasta. Museo sai tietää väärinkäytöstä tiistaina 17. tammikuuta. Meemin tekijä ei ole museon tiedossa.

Kuvan käytöllä tulee olla eettiset perusteet

Alkuperäinen kuva on otettu 9. huhtikuuta vuonna 1912. Kuva on nähtävillä suomenmuseotonline.fi (siirryt toiseen palveluun)-sivustolla. Kuvia voi pyytää käyttöön omistavalta museolta.

Käyttöehtoihin kuuluu, että kuvaa ei saa merkittävästi rajata tai muokata. Museo myös kysyy, mihin kuvaa tullaan käyttämään ja harkitsee sen perusteella, onko käyttö eettisesti sopivaa.

Kankkunen kertoo, että Kuopion kulttuurihistoriallinen museo ei olisi kysyttäessäkään antanut meemin tekijälle lupaa käyttää kuvaa. Käyttö ei ole eettisesti hyväksyttävää.

– Kuvaa käytettäessä on kunnioitettava kuvauksen kohdetta, intendentti Pekka Kankkunen painottaa.

– Kuvan tekijänoikeudet ovat vanhentuneet. Mutta kuvan omistaa Kuopion kulttuurihistoriallinen museo, ja meillä on siihen käyttöoikeus. Käyttöoikeudet ovat eri asia kuin tekijänoikeudet, jatkaa museon intendentti.

Kuvien väärinkäyttö lisääntynee

Kuopion kulttuurihistoriallisen museon kuvia on käytetty väärin aikaisemminkin, mutta väärinkäytökset eivät ole olleet yhtä räikeitä. Rangaistukset ovat tapauskohtaisia. Intendentin mukaan väärinkäyttötilanteissa asiasta voidaan keskustella ja päästä sopuun osapuolien kanssa.

Intendentti Kankkunen kertoo, että keskustelun kohteena olevan meemin tekijänkin kanssa voidaan keskustella, mikäli hän ottaa yhteyttä museoon.

– Tämä on tulevaisuudessa varmasti kasvava ongelma, kuinka tällaisiin väärinkäytöksiin pystyttäisiin paremmin puuttumaan, pohtii intendentti.

.
.