Bernerin paperit: Mitä enemmän ajaa, sitä suurempi vuosimaksu – maksimi 1400 euroa

Uuden liikenneverkkoyhtiön tavoitteena on tuottaa 1,6 miljardia vuosittain.

autot
Hakamäentien tunneli Helsingissä.
Derrick Frilund / Yle

Mitä enemmän ajaa, sitä enemmän maksaa. Näin voisi tiivistää Liikenne- ja viestintäministeriön tekemän selvityksen uudesta liikenneverkkoyhtiöstä. Yle sai huomenna julkistettavan selvityksen käsiinsä etukäteen. Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) esittelee sen huomenna tiedotustilaisuudessa, jonka Yle näyttää suorana.

Selvityksessä mainitaan autoilijoille kaavailtuja esimerkkimaksuja. Keskimäärin yhden auton käyttö vuodessa maksaisi noin 539 euroa.

Keskimääräinen hinta on laskettu siten, että uuden liikenneverkkoyhtiön tavoitteena on kerätä 1,6 miljardia euroa vuosittain.

Autoilijan maksaman summan suuruus uudessa mallissa riippuisi ajettujen kilometrien ja auton hiilidioksidipäästöjen perusteella. Keskimääräisessä summassa auton hiilidioksidipäästöiksi on laskettu 166 grammaa kilometriä kohden.

Jos auton hiilidioksidipäästöt eivät ole tiedossa, sen maksut perustuvat kuljettuihin kilometreihin ja auton massaan. LVM:n selvityksessä keskimääräinen vuosimaksu olisi tällöin 596 euroa. Maksimissaan vuosimaksu olisi lähes 1 400 euroa ja vähimmäismäärä 490 euroa.

Nämä summat koskevat henkilö- ja pakettiautoja. Kuorma-autoille on selvityksessä kaavailtu kiinteää käyttömaksua. Sen voisi ostaa päivä-, viikko- tai kuukausimaksuna. Sama maksu tulisi myös ulkomaisille kuorma-autoille.

Selvityksen mukaan minimissään kuorma-auton vuosimaksu olisi noin 24 euroa ja enimmillään 806 euroa. Suurin vuosimaksu tulisi 60 tonnin yhdistelmä-kuorma-autolle.

Selvityksessä mainitaan, että hinnoittelumalli on kaikille käyttäjille asuinpaikasta riippumatta sama.