Kolumbia rauhanneuvotteluihin ELN-sissiliikkeen kanssa

Sissit ovat suostuneet vapauttamaan hallussaan olevan panttivangin, entisen kansanedustajan Odin Sánchezin. Vapauttaminen on ennakkoehto rauhanneuvotteluille.

Ulkomaat
Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos
Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos kertoi uusista rauhanneuvotteluista Maailman talousforumissa Davosissa.GIAN EHRENZELLER / EPA

Kolumbia käynnistää viimein pitkään viivästyneet rauhanneuvottelut maan toiseksi suurimman sissiliikkeen ELN:n kanssa.

Kolumbian hallitus ja sissiliike ovat päässeet sopimukseen neuvottelujen aloittamisesta, kertoi Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos.

Rauhannobelilla rauhanneuvotteluista Farc-sissiliikkeen kanssa lokakuussa palkittu Santos ilmoitti, että uudet rauhanneuvottelut käynnistetään helmikuussa.

Sissit ovat suostuneet vapauttamaan tärkeän panttivangin, entisen kansanedustajan Odin Sánchezin. Sánchez on ollut ELN:n vankina kahdeksan kuukautta, ja hänen vapauttamisensa on ehtona rauhanneuvotteluille.

Kolumbian hallitus ja ELN ovat käyneet tunnusteluja rauhanneuvotteluista yli kolmen vuoden ajan.

Kolumbian hallitus kertoi jo vuosi sitten tulevista rauhanneuvotteluista, mutta ne eivät ole päässeet käyntiin, koska sissit eivät suostuneet Santosin vaatimuksiin sieppausten lopettamisesta ja Sánchezin vapauttamisesta.

ELN on siepannut Kolumbiassa satoja ihmisiä puolen vuosisadan aikana. Sieppauksilla ja lunnasvaatimuksilla se on kerännyt varoja taisteluunsa.

Alkujaan muun muassa katolisten pappien perustamaan ja Kuuban vallankumouksesta innoituksensa saaneeseen järjestöön kuuluu nykyään noin 2 000 sissiä.

Lähteet: Reuters, AP, AFP