Poikkeuksellinen talvi jatkuu Euroopassa: Espanjassa jäätävää, Venetsiassa lunta, jäänmurtajat liikkeellä Tonavassa – kuvat

Koko Espanjassa on erittäin kylmää. Italian maanjäristysalueella puolestaan huoli kasvaa myös lumen ja kylmän vuoksi.

Talvisää
Ihmisiä Denian kaupungin rannalla Alicantessa, Espanjassa, 18. tammikuuta 2017.
Ihmisiä Denian kaupungin rannalla Alicantessa, Espanjassa, 18. tammikuuta 2017. Natxo Frances / EPA

Euroopassa poikkeukselliset talvisäät jatkuvat. Espanjaa on kiusannut epätavallisen kylmä sää tiistaista saakka.

Keskiviikkona Espanjan ilmatieteen laitos antoi punaisen eli korkeimman varoituksen Alicanten pohjoisrannikolle ja osaan Valencian maakuntaa lumentulon vuoksi, kertoo espanjalaislehti El País. (siirryt toiseen palveluun) Alueelle on ennustettu yli 25 sentin vahvuista lumikerrosta keskiviikkoillan ja yön aikana.

Lunta sataa toisaalla kymmenisen senttiä ja lunta on ennustettu satavan myös monin paikoin Espanjan rannikon turistikohteita, muun muassa Malagan alueella. Lumentulo jatkuu huomenna torstaina.

Epätavallisen kylmää on koko Espanjassa Kanariansaaria lukuunottamatta. Pakkasen ennustetaan kiristyvän Aragonissa ja Kataloniassa paikoin -12 asteeseen ja Pyreneiden alueella -15 asteeseen. Madridissa mitattiin keskiviikkoaamulla -8 asteen pakkanen.

Koko maassa lukemat ovat olleet miinuksella. Kova tuuli lisää pakkasen purevuutta.

Näkymä Venetsian San Marcolla 13. tammikuuta 2017.
Näkymä Venetsian San Marcolla 13. tammikuuta 2017. Andrea Merola / EPA

Myös Italiassa lumentulo on jatkunut. Maanjäristysalueella Keski-Italiassa avustustöitä häiritsi keskiviikkona se, että alueella oli parimetrinen hanki. Avustusajoneuvot eivät pääse alueelle.

Pelkona on, että lumen eristämillä syrjäseuduilla ihmiset ovat hengenvaarassa myös kylmän sään vuoksi, kun järistys katkoi sähköjä yli 130 000 ihmiseltä. Jo nyt on löydetty hypotermiasta kärsiviä ihmisiä.

Osa maanjäristysalueella asuvista ihmisistä ei ole päässyt ulos taloistaan paksun lumen vuoksi. Satoja ihmisiä on telttamajoituksessa pakkasessa.

Vuoristoisella seudulla on myös vakava lumivyöryriski maanjäristyksen jälkeen.

Jäänmurtajat Tonavalla

Tonavalla puolestaan jäänmurtajat ovat olleet tositoimissa. Serbia on laittanut maan ainoan jäänmurtajan liikkeelle rikkomaan jäitä, joiden pelätään vahingoittavan siltoja ja rannoille ankkuroituja aluksia.

Useita pienempiä aluksia sekä kelluvia koteja on jo rikkoutunut Belgradissa.

Szechenyi-jäänmurtaja kuvattuna Tonava-joella Dunakeszin kaupungin läheisyydessä Unkarissa 11. tammikuuta 2017.
Szechenyi-jäänmurtaja kuvattuna Tonava-joella Dunakeszin kaupungin läheisyydessä Unkarissa 11. tammikuuta 2017. Zoltan Mathe / EPA

Unkarissa puolestaan Tonavan jäitä rikkoo kaksi alusta. Laivaliikenne Tonavalla on ollut pysähdyksissä viime viikosta saakka.

Itä-Europpaan odotetaan uutta kylmää rintamaa loppuviikosta.

Rautatiehenkilöstö tarkasti raiteita Bukarestissa Romaniassa 7. tammikuuta 2017.
Rautatiehenkilöstö tarkasti raiteita Bukarestissa Romaniassa 7. tammikuuta 2017. Bogdan Cristel / EPA

Lähteet: Yle Uutiset, Reuters, AFP