SDP:n puheenjohtajaehdokkaat nihkeinä Bernerin liikenneuudistukselle Ylen radiotentissä

Puolueen seuraava puheenjohtaja valitaan Lahdessa helmikuun alussa.

politiikka
Tytti Tuppurainen, Timo Harakka  ja Antti Rinne SDP:n puheenjohtajaehdokkaiden yhteiskeskustelussa Tampereen Työväentalolla
Tytti Tuppurainen, Timo Harakka ja Antti Rinne SDP:n puheenjohtajaehdokkaiden yhteiskeskustelussa Tampereen Työväentalolla keskiviikkona.Kalle Parkkinen / Lehtikuva

SDP:n puheenjohtajaehdokkaat Antti Rinne, Tytti Tuppurainen ja Timo harakka suhtautuivat Ylen Ykkösaamun radiotentissä varauksellisesti liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) johdolla tehtyyn tieliikenneselvitykseen.

Ehdokkailta kysyttiin, peruisivatko he koko liikennehankkeen, jos he olisivat Suomen seuraava pääministeri. Selkeää vastausta kysymykseen ehdokkailta ei saatu.

SDP:n nykyinen puheenjohtaja Antti Rinne piti tieliikenneselvityksessä esilletullutta yhtiöittämismallia hankalana. Hänen mukaansa on iso riski, että yhdessä kerättyyn omaisuuteen eli väyliin kohdistuu markkinapaine.

– Silloin yhdenvertaisuus Suomessa ei välttämättä toteudu, sanoo Rinne.

Timo Harakka puolestaan liputti sen puolesta, ettei nykyisessä hallituksessa tehtäisi asian suhteen mitään peruuttamatonta. Hän oli huolissaan etenkin pakkoyhtiöittämisestä.

– Tämä sinänsä mielenkiintoinen ja rohkea liikenneuudistus ei edellytä yhtiöittämistä, josta on aika lyhyt matka yksityistämiseen, kuten kävi sähköverkkojen kanssa, Harakka sanoo.

Tytti Tuppurainen korosti, että politiikassa pitää olla ennustettavuutta ja jatkuvuutta, eikä itsetarkoituksena voi olla se, että toisten tekemiä päätöksiä kumotaan.

Hänen mukaansa liikennehankkeen kaltaisissa, perustavaa laatua olevissa kysymyksissä ratkaisut pitäisi tehdä yhdessä.

– En sanoisi väyläyhtiöideaa rohkeaksi vaan arveluttavaksi. Minulle ei ole vielä avautunut uudistuksen mieli ja tarkoitus, ja sitä pitää huolella pohtia, sanoo Tuppurainen.

"Ei löysiä lupauksia"

Timo Harakan mukaan puolueen ennakoiva valmistelu tulevaisuudessa puhuttaviin teemoihin on liian hidasta. Hänen mukaansa puolueen on johdettava maassa käytävää keskustelua, jotta voi johtaa Suomea. Hänen mukaansa hitaasta valmistelusta hyvä esimerkki on perustulo.

– Se mikä on SDP:n vaihtoehto, olisi suonut esitettävän jo hieman aiemmin, mutta se on meillä edelleen valmistelussa. Sama pätee perhevapaisiin. On harmi, ettemme pysty osallistumaan keskusteluun, koska asiat ovat vielä valmistelussa, Harakka sanoo.

Puolueen muut puheenjohtajaehdokkaat olivat Harakan kanssa eri linjoilla. Tytti Tupurainen korosti, ettei pidä tehdä löysiä lupauksia siitä, että kaikki uudistuu. Hän sanoi arvostavansa puolueen ohjelmatyötä suuresti.

– On väärin sanoa, ettei meillä olisi näkemystä perhevapaauudistuksesta tai perustulosta. Kyllä on, sanoo Tuppurainen.

Antti Rinne puolustautui sanomalla, että puolueessa on tehty jatkuvasti uudistustyötä esimerkiksi perhevapaiden suhteen. Hänen mukaansa puolueella on ohjelma valmiina hyvissä ajoin ennen eduskuntavaaleja.

– Meillä on kone puolueessa, joka tuottaa tietoon pohjautuvaa uudistushenkistä aineistoa, ja se on tärkeä perinne puolueessa, Rinne huomauttaa.

SDP:n seuraava puheenjohtaja valitaan puoluekokouksessa Lahdessa helmikuun alussa.