Henkilökunta jätti kehitysvammaisen ulos ilman päällysvaatteita – sairaanhoitopiiri pyytää poliisia tutkimaan

Kolme Pirkanmaan sairaanhoitopiirin työntekijää on jo irtisanottu ja kaksi muuta on saanut varoituksen.

kehitysvammaisuus
Pitkäniemen sairaalan rakennus Nokialla.
Pitkäniemen sairaalan rakennus Nokialla.Juha Kokkala / Yle

Pitkäniemen sairaalassa Nokialla on jätetty joulukuun lopussa kehitysvammainen asiakas ulos ilman päällysvaatteita. Kehitysvammaisten kuntoutusyksikön asiakas ehti olla ulkona tunnin verran.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on tehnyt työntekijöidensä toiminnasta poliisille tutkintapyynnön. Myös Valvira ja aluehallintovirasto selvittävät tilannetta.

Kolme työntekijää on jo irtisanottu ja kaksi muuta on saanut varoituksen. Asiakkaan kohtelu on ollut hallintoylihoitaja Tiina Surakan mukaan lain ja sairaanhoitopiirin eettisten periaatteiden vastaista. Tapaus on hänen mukaansa vakava.

– Kehitysvammahuollossa ihmiset ovat aina nimenomaan meidän vastuulla ja lainausmerkeissä jopa meidän armoilla. Siellä korostuvat äärimmäisen korkea eettinen työmoraali ja hyvän hoidon periaatteet. Kun lainsäädäntöä ja lakiakin rikotaan, on reaktio ollut asianmukainen. Hyvin jämäkkä ja selkeä viesti siitä, ettei näin saa toimia.

Kun Surakalta kysyy voiko syynä olla menneiden vuosikymmenten tapa niin sanotusti kouluttaa ihmistä jättämällä ulos, on vastaus selkeä.

– Toivottavasti ei. Tämä on asia, jota poliisi nyt tutkii. Emme ota siihen enempää kantaa.

Asiakkaan läheisten kanssa on keskusteltu tapahtumista. Asiakas voi hyvin.

Ei ainoa laatuaan

Nyt esiin tullut tapaus ei ole ainoa laatuaan, sillä yksikön toiminnasa on tehty puolen vuoden sisään useampi valitus.

Eduskunnan oikeusasiamiehelle on kanneltu kehitysvammaisten kohteluun liittyvistä asioista.

Aluehallintoviraston saama kantelu koskee hoidon laatua ja rajoitustoimia. Asiasta on pyydetty selvitys Tays:n kehitysvammahuollosta.