1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. autovero

Asiantuntijan arvio: Kaikki autoilijat voittavat, jos autovero poistuu

Autojen hinnanlasku olisi kaikkien autoiljoiden etu joitakin yksittäisiä tapauksia lukuun ottamatta, arvioi Tieliikenteen tietokeskuksen asiantuntija.

autovero
Autokauppa.
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Liiikenne- ja viestintäministeri Anne Berner esittelee torstaina mallia, jossa Ylen keskiviikkona julkaisemien tietojen mukaan auton verotuksesta siirryttäisiin käytön verotukseen.

Autoveron poisto laskisi uusien autojen hintaan noin viidenneksen. Autoilija maksaisi jatkossa vuosittaista käyttömaksua, joka olisi useita satoja euroja.

– Lähtökohtaisesti kaikki kuluttajat hyötyvät, sillä autoveroon sidotun pääoman määrä vähenee. Sehän ei ole kuluttajan kannalta ollut optimaalinen tilanne, että kulutushyödykkeessä on ollut paljon pääomaa kiinni, sanoo liikenteen erityisasiantuntija Hanna Kalenoja Tieliikenteen tietokeskuksesta.

Jos autoveron poisto tehtäisiin kertarysäyksellä, kaikkien autojen arvo laskee Kalenojan arvion mukaan viidenneksellä. Juuri hiljattain uuden auton hankkinut voisi kokea kärsineensä tappiota.

– Auto on vaihdannan väline, jolloin seuraavan kaupan yhteydessä sekä vaihdossa annettavan että uuden auton arvo on pudonnut ja väliraha voi olla lähellä samaa.

– Se, joka on juuri hankkinut auton ja aikoo myydä sen kohta pois, kärsisi, mutta tällaisia tapauksia on vähän.

Suurin voittaja olisi sellainen kuluttaja, joka ostaisi auton veron poiston jälkeen suoraan ilman vaihtoautoa.

Kauppa tarvitsee kompensaatiota

Hanna Kalenojan mukaan autoveron portaittaista alentamista on kokeiltu esimerkiksi Hollannissa. Ruotsi taas teki kertapoiston 20 vuotta sitten ja hyvitti korkean autoveron maksaneita kuluttajia pienemmällä vuosimaksullla.

– Erilaisia malleja löytyy. Nopea kertapoisto olisi ilmeisesti paras vaihtoehto.

Erityisen haastava tilanne olisi autoalalle ja autokaupalle. Autokaupalla tai leasingyhtiöllä voi olla satoja miljoonia euroja kiinni autokannassa.

– Heidän tasearvonsa putoaisi ihan merkittävästi, mutta sitä voitaisiin kompensoida verotuksessa ihan nykyisen verolainsäädännön puitteissa, Kalenoja arvioi.

Ministeriö esittelee työryhmien esitystä torstaina. Kalenoja muistuttaa, että autoveron poisto on vain pieni osa kokonaisuutta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Vuonna 2016 uutena ensirekisteröidyt henkilöautot (tammi-kesäkuu)

Mallikohtaiset hintatiedot ovat listahintoja, jotka eivät sisällä lisävarusteita.

Jos taulukko ei näy lataa sivu uudelleen tästä.

19.1.2017 klo 9.25 – Päivitetty sarakeotsikoita

Lue seuraavaksi