Hyppää sisältöön

Ykkös- ja kakkosluokan postimerkit jäivät historiaan – viisi kysymystä uudesta systeemistä

Posti yhdisti kuluttajakirjeiden luokat vuoden alusta.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Vuoden alusta astui voimaan postin uudistus, jossa kuluttajakirjeiden luokat yhdistyivät. Jako ykkös- ja kakkosluokan kirjeisiin on siis historiaa, ja eri kirjeluokkien postimerkkien sijasta käytetään yhtä niin sanottua ikimerkkiä.

Postin tuotepäällikkö Johanna Rouhe sanoo, että kolmisen viikkoa voimassa ollut uudistus ei ole aiheuttanut merkittävää määrää palautetta.

– Ennen muutosta tuli kyllä kyselyitä aika paljon, että kelpaavatko ykkös- ja kakkosluokan merkit jatkossa.

Jos kotona nyt sattuu olemaan ykkös- ja kakkosluokan postimerkkejä, voiko niillä lähettää kirjeen?

– Ne käyvät edelleen ihan sellaisenaan kotimaan enintään 50 grammaa painavaan kirjeeseen tai postikorttiin. Ei tarvitse muistella postimerkeistä, minkä arvoisia ne ovat milloinkin olleet, vaan aina voi miettiä tämänhetkisen merkin arvoa.

Kuinka paljon kalliimpi nyt kirjeisiin laitettava ikimerkki on verrattuna aikaisempiin ykkös- ja kakkosluokan postimerkkeihin?

– Ikimerkin arvo on 1,20 e eli sama kuin kotimaan ykkösluokan postimerkin arvo ennen muutosta. Kakkosluokan postimerkki oli 10 senttiä halvempi. Vanhoja kakkosluokan merkkejä voi kuitenkin käyttää kirjeessä edelleen, siihen ei tarvitse lisätä mitään.

Edelleenkin kadulla näkyy kahdenvärisiä kirjelaatikoita. Muuttuvatko kaikki kirjelaatikot samanväriseksi, kun kirjeluokkia on enää vain yksi?

– Ei muutu. Niissä paikoissa, joissa on sininen ja keltainen kirjelaatikko, postimerkilliset kirjeet kehotetaan laittamaan siniseen laatikkoon. Ei siinä kuinkaan käy, jos laittaa keltaiseenkin. Jos on vain keltainen laatikko, lähetykset laitetetaan tietenkin sinne.

Onko tämä ohjeistus tällä hetkellä kaikissa kirjelaatikoissa?

– Ei varmasti ole vielä kaikkialla, mutta pikkuhiljaa vaihdetaan lappuja kirjelaatikoiden luukkuihin.

Kuinka nopeasti ikimerkillä varustettu kirje tulee perille?

– Kirjeen toimitusaika on 1–2 päivää postituksesta. Valtaosin kotimaan kirjeet saapuvat seuraavaksi päiväksi.

.
.