Väyrysen mahdollinen erottaminen keskustasta etenee

Paavo Väyrysen mukaan keskustan puoluetoimisto on ohjannut paikallisia toimijoita ryhtymään toimenpiteisiin, jotka tähtäävät hänen erottamiseensa puolueesta.

Paavo Väyrynen
Paavo Väyrynen
Jarno Tiihonen / Yle

Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen mahdollinen erottaminen keskustasta etenee. Keminmaan kunnallisjärjestö on lähettänyt Keminmaan keskustaseuralle kirjeen, jossa kysytään, aikooko seura ryhtyä toimenpiteisiin, koska Väyrynen rikkoo puolueen sääntöjä kuulumalla kahteen puolueeseen. Vastausaikaa seuralla on tammikuun loppuun asti.

– Keskustaseuralta pyydetään ”selvitystä tilanteesta ja suhtautumisestaan mahdollisiin keskustaseuran toisen puolueen jäsenyyden omaaviin jäseniin ja aikooko yhdistys ryhtyä Suomen Keskusta r.p.:n sääntöjen 4 § perusteella toimenpiteisiin”, Väyrynen kirjoittaa tiedotteessaan.

– Puolueen jäseneksi voidaan hyväksyä vain sellainen yhdistys, joka hyväksyy puolueen yleiset periaatteet sekä sitoutuu noudattamaan puolueen sääntöjä. Perusjärjestön jäsen tai jäseneksi pyrkivät eivät saa kuulua muuhun puolueeseen, kirjoitetaan puolestaan keskustan sääntöjen kyseisessä pykälässä.

Väyrysen mielestä keskustan säännöissä on kuitenkin tulkinnanvaraisuutta.

– Kansalaispuolue ei ole poliittinen puolue sanan tavanomaisessa merkityksessä. Se ei toimi lainkaan kuntapolitiikassa, joten kilpailutilannetta muiden puolueiden kanssa ei paikallistasolla ole. Säännöt on kirjoitettu jäsenten oikeuksien turvaamiseksi.

Puoluetoimisto ohjaa?

Väyrysen mukaan keskustan puoluetoimisto on ohjannut paikallisia toimijoita ryhtymään toimenpiteisiin, jotka johtavat keskustaseuran erottamiseen niiden jäsenyydestä.

– On outoa, että puoluetoimisto on ohjannut Peräpohjolan piirijärjestöä ja Keminmaan kunnallisjärjestöä ryhtymään toimenpiteisiin, jotka ilmiselvästi tähtäävät Keminmaan keskustaseuran erottamiseen niiden jäsenyydestä. Ne ovat joutumassa turhaan sijaiskärsijöiksi, sillä puolueesta keskustaseuran voisi erottaa vain puoluevaltuusto, hän kirjoittaa.

Väyrynen kuuluu keskustaan Keminmaan keskustaseuran kautta.

"Erottaminen hajottaisi puoluetta"

Väyrynen kertoo, että hänen perustamaansa kansalaispuolueeseen on liittynyt useita keskustan jäseniä ja luottamushenkilöitä.

– Jäsenten ja jäsenjärjestöjen erottaminen hajottaisi puoluetta.

Väyrysen mukaan tilanne voisi ratketa myös sillä, että keskusta korjaisi poliittisen linjansa.

– Ymmärrän, että keskustan piirissä koetaan hankalaksi näennäinen ristiriita puolueen sääntöjen kanssa. Tämä voi kuitenkin ajan oloon ratketa myös sitä kautta, että keskusta palaa aatteellisille juurilleen ja korjaa poliittisen linjansa, jolloin kansalaispuolueeseen liittyneet saattavat ehkä arvioida tilannetta uudelleen, hän kirjoittaa.