Palkittu lahtelainen huippuvalaisin tähtää myös maailmalle – parantaa leikkaussalien hygieniaa

Q-Flow-leikkaussalivalaisin sai merkittävän muotoilupalkinnon. Merivaara Oy:llä on suuret odotukset uutuusvalaisimen suhteen.

valaisimet
Merivaara Oy:n Q-Flow-leikkaussalivalaisin palkittu 2017 Fennia Prize Grand Prix-muotoilupalkinnolla
Mika Halme / Yle

Avonaisesta donitsista tulee yleensä mieleen jotain aivan muuta kuin leikkaussaliin suunniteltu huippuvalaisin, mutta Merivaara Oy:n Q-Flow on monella tapaa poikkeuksellinen tuote.

Huippuvalaisimelle myönnettiin Fennia Prize Grand Prix-muotoilupalkinto.

Palkinnon perusteluissa todetaan muun muassa, että palkitussa valaisimessa huipputekniikan ja muotoilun yhdistelmällä on saavutettu sekä selviä hyötyjä käyttäjälle että kilpailuetua ja erottuvuutta yritykselle.

– Olemme todella otettuja ja iloisia tästä tunnustuksesta, sanoo Merivaara Oy:n tuotekehitysjohtaja Jyrki Nieminen.

Valaisimen muotoilun avulla halutaan parantaa leikkaussalien hygieniaa.

– Lähtökohtana oli se, että pyrimme edistämään leikkaussalihygieniaa muotoilun avulla, Nieminen sanoo.

Valaisin on suunniteltu sellaiseksi, että leikkaussalin ilma ja sen mukana pyörivät likaiset hiukkaset eivät jää leikkausalueelle.

– Partikkelit eivät pääse virtaamaan ilman mukana ylöspäin eli valaisin auttaa pienentämään infektioriskiä, täsmentää Nieminen.

Valaisin ei syntynyt vahingossa, vaan pitkän työn tuloksena.

Avonainen donitsi on aerodynaaminen ihme

Oikean muodon löytämiseksi Merivaara teki yhteistyötä pitkäaikaisen yrityskumppaninsa Halton Oyn kanssa.

Merivaara Oyn tuotekehitysjohtaja Jyrki Nieminen ja muotoilupalkinnolla palkittu Q-Flow leikkaussalivalaisin
Jyrki Nieminen ja Q-Flow.Mika Halme / Yle

– Lähdimme liikkeelle tietokoneavusteisesta virtausanalyysista ja tutkimme ensin markkinoilla jo olevien leikkaussalivalaisimien muodon vaikutusta ilman liikkeisiin. Tätä kautta kävi selväksi, että avonainen, donitsimainen rakenne on optimaalinen, kertoo Nieminen.

Aerodynaaminen muotoilu ei suinkaan ole ainoa poikkeuksellisen hyvä ominaisuus uudessa valaisimessa.

– Toinen kiitelty ominaisuus on valaisimen tarkka väritoisto, joka on äärimmäisen tärkeä asia, kun puhutaan kirurgisista toimenpiteistä, jatkaa Nieminen.

Monien muiden nykyaikaisten valaisimien tavoin Q-Flow hyödyntää ledejä valonlähteenä.

– Ledeissä on se etu, että ne eivät kehitä lämpöä vanhanaikaisten valonlähteiden tavoin ja sekin on tärkeä ominaisuus leikkaussalivalaisimessa.

Q-Flow on myös siitä kiinnostava laite, että se voidaan integroida osaksi Merivaaran leikkaussalikalustekokonaisuutta, jota voidaan hallita keskitetysti, vaikka yhdellä kaukosäätimellä.

Kiinnostuneita löytyy kymmenistä maista

Q-Flow on jo herättänyt kansainvälistä kiinnostusta, sillä valaisin esiteltiin hiljattain Saksassa järjestetyillä messuilla. Vastaanotto yllätti Merivaaralaiset.

– Osastollamme ei ole koskaan ollut sellaista kuhinaa, myhäilee monilla messuilla käynyt Jyrki Nieminen.

Merivaaran Q-Flow ja tavallinen leikkaussalivalaisin ilmanvirtaustestissä.
Leikkaussalivalaisimet ja ilman virtauskoe. Vasemmalla Q-Flow, oikealle tavallinen leikkaussalivalaisin.Merivaara Oy

Vaikka Merivaara Oy markkinoikin tuotteitaan maailmanlaajuisesti, on markkinoilla loppujen lopuksi aika pieni määrä yrityksiä.

– Esimerkiksi operaatiovalaisinvalmistajia on 50–70, joista 20–30 on meidän kannaltamme tärkeitä kilpailijoita, laskee Nieminen.

Merivaara on tähän asti ollut tunnettu ja vahva brändi pohjoismaissa ja Venäjällä. Q-Flown toivotaan nostavan yrityksen valaisinvalmistajana uuteen luokkaan.

– Ensimmäiset tilaukset ovat jo tulleet. Odotamme tämän vuoden myynniin nousevan jo useisiin satoihin valaisimiin. Tähtäämme maailmanlaajuisesti viiden suurimman yrityksen joukkoon, kertoo Nieminen.

Ei mikään halpa kotivalaisin

Jos joku sattuisi haluamaan poikkeuksellisen hienon valaisimen esimerkiksi tuomaan tunnelmaa illallispöydän ylle, on syytä kaivaa kuvetta vähän syvemmältä.

– Hinnat alkavat 5000 eurosta ja järjestelmän koosta ja ominaisuuksista riippuen päästään 20 000 euroon, kertoo Nieminen.