Sudet liikkuvat pihoissa Parikkalassa – koulukuljetukset hakevat lapset lähempää kotia

Yksi pihoissa liikkunut susi kaadettiin keskiviikkona.

Parikkala
Susi seisoo lumessa.
Seppo Nykänen / Yle

ParikkalaParikkalassa on kaadettu susi. Nuori naarassusi kaadettiin keskiviikkona.

Susi oli yksi susista, jotka ovat toistuvasti liikkuneet talojen pihoissa itärajan tuntumassa Saarella. Suomen riistakeskus myönsi luvan yhden pihoissa liikkuvan suden kaatamiseen Parikkalassa viime viikon lopulla.

Susia liikkunut pihoissa viime syksystä alkaen

Pihoille tulleista susista on tehty toistuvasti havaintoja Parikkalan Saarella viime syksystä alkaen. Susia on ollut arviolta 5–6 yksilöä. Ne ovat tulleet pihoille lähinnä Saaren kirkon, Honkakylän ja Mikkolanniemen alueella Kuutostien eteläpuolella.

Havaintoja on tehty niin aamulla, päivällä kuin illlalla. Eläimet liikkuvat Suomen ja Venäjän välillä.

– Ne käyvät Suomessa pihalla ja sitten häipyvät Venäjälle, kuvailee Parikkalan riistanhoitoyhdistyksen suurpetoyhdyshenkilö Ilkka Tiainen.

Susia on yritetty karkottaa asutuksen läheisyydestä poliisin määräyksellä viime vuoden lopulta alkaen. Karkotuslupa on voimassa huomiseen perjantaihin asti.

Eläinten käytös poikkeuksellista

Nyt Parikkalassa seurataan, mitä jäljelle jääneet sudet tekevät. Mahdollista on, että uutta karkotusmääräystä ja pyyntilupaa haetaan jossain vaiheessa.

Metsästäjät toivovat ihmisiltä edelleen havaintoja susista.

– Jokainen tieto on tärkeä, Tiainen painottaa.

Se, että susi tulee toistuvasti pihoille, ei Tiaisen mukaan ole eläimelle normaalia käytöstä.

– Hyvä, ettei niitä ole tullut rappusille ovikelloa soittamaan ja pyytämään, olisiko jääkaapista jotain annettavaa. Kyllä se kuuluu metsän siimekseen. Tuntuu, että ihmisarkuutta ei ole olemassakaan, Tiainen pohtii.

Koulukyydit uusiksi

Saaren koulua käyvien oppilaiden koulukuljetuksia on järjestelty uusiksi susihavaintojen takia.

Aiemmin koulukyyti ajoi tiettyä valtareittiä pitkin, jonka varrelle lapset tulivat odottamaan kuljetusta. Nyt oppilaita käydään aamulla koukkimassa kyytiin lähempää kotia. Ja sama toisin päin, koulupäivän jälkeen lapsi viedään lähemmäs kotia kuin aiemmin.

Ennen joulua aloitetut kyytijärjestelyt ovat voimassa ainakin hiihtolomaan asti.

– Kuljetuskustannukset kasvavat ja ensimmäisenä kyytiin tulevien päivät pitenevät. Haluamme kuitenkin varmistaa, että kenellekään ei käy mitään, Saaren koulun johtaja Hannu Penttinen sanoo.

Myös Lappeenrantaan on myönnetty lupa suden kaatamiseen. Lupa on vielä käyttämättä.