1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ekumenia

Paaville sata rauhankyyhkyä juhlivasta Suomesta

Piispa Kaarlo Kallialan lapsenlapset saivat kunniatehtävän viedä ykseyden sanomaa paavi Franciscukselle.

ekumenia
Paavi Franciscus
Paavi FranciscusGiorgio Onorati / EPA

Uskontojen välinen yhteistyö nousi päällimmäiseksi teemaksi Vatikaanissa paavi Franciscuksen ja suomalaiskirkkojen edustajien tapaamisessa. Piispa Kaarlo Kalliala, piispa Teemu Sippo sekä metropoliitta Elia tapasivat paavin torstaina, Pyhän Henrikin päivänä.

Piispa Kalliala esitti suomalaisvieraiden tervehdyksen. Lahjaksi paavi sai sata rauhankyyhkyä, joskaan kyseessä eivät olleet oikeat, elävät linnut. Rauhankyyhkyillä tuetaan Kirkon Ulkomaanavun rauhantyötä Syyriassa. Määrä viittaa luonnollisesti Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhliin.

Arvokkaaseen tehtävään piispa Kalliala oli valjastanut lapsenlapsensa, kuusivuotiaan Ilonan ja kahdeksanvuotiaan Juliuksen. Kalliala kertoo paavin poimineen lapset eturiviin.

– Tunnelma oli lämmin ja välitön. Paavi erityisesti kiitteli, että lapset olivat mukana. Hänen totesi, että nimenomaan lapset näyttävät tien kirkkojen yhteyteen. Paavihan säännöllisesti kiinnittää huomiota kansojen väliseen sekä yhteiskuntien sisäiseen oikeudenmukaisuuteen ja rauhaan, kertoi piispa Kalliala pian kohtaamisen jälkeen.

Uskonnolliset johtajat vastuussa lapsille

Puheessaan piispa Kalliala korosti lapsille jätettävää, uskontokuntien yhteistä perintöä. Hän toivoi ehtoollisyhteyden toteutuvan lapsenlastensa elinaikana.

Kalliala korosti uskonnollisten johtajien vastuuta niin konfliktien synnyssä kuin niiden ratkaisussakin.

– Lopultakin on hyvin vähän sellaisia konflikteja, jotka nousisivat ihan suoraan uskonnollisesta vastakkainasettelusta, varsinkaan nykyään kirkkojen tai uskontokuntien kesken. Mutta kääntäen, on ihan selvää, että uskonnollisilla johtajilla on hyvin paljon vaikutusvaltaa.

Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala
Piispa Kaarlo Kalliala.Sari Toivonen / Yle

Suomen kirkko on Kallialan mukaan ottanut vastuuta, kun Kirkon Ulkomaanapu on perustanut YK:n kanssa uskonnollisten ja perinteisten johtajien rauhanvälitysverkoston.

Piispa Kaarlo Kallialaa viehättää entisenä merimiespappina ja diakoniajohtajana paavi Franciscuksen mutkaton tapa hoitaa asioita.

– Ottaessaan kantaa melkein mihin tahansa asiaan, paavi asettaa lähtökohdaksi, kuinka se vaikuttaa heikommassa asemassa oleviin. Paavi antaa puheissaan ja teoissaan esimerkin, hyvin vahvan viestin ja vetoomuksen ihmisille, pohtii Kalliala.

Kirkkojen tulee pitää ääntä, että heikompien asema ei heikkene, vaan päinvastoin, oikeudenmukaisuus kasvaa.

Kaarlo Kalliala

Paavin yksityisvastaanotolla Yhdysvaltain lähestyvä vallanvaihto ei noussut esiin, mutta piispa Kaarlo Kalliala kertoo Donald Trumpin vilahdelleen keskusteluissa katolisen kirkon ekumeniasta vastaavan kardinaali Kurt Kochin kanssa.

– Siinä yhteydessä ja muutenkin täällä on koko ajan ollut esillä kysymys pakolaisista ja turvapaikanhakijoista, ja kuinka heitä erilaisissa yhteiskunnissa kohdellaan. Yhdysvaltain presidentinvaihdos vilahti vain kuvana siitä, minkälaisia suuria muutoksia yhteiskunnissa on tapahtunut. Se kertoo, kuinka kirkkojen tulee pitää ääntä, että heikompien asema ei heikkene, vaan päinvastoin, oikeudenmukaisuus kasvaa.

Suomalaisten Rooman-vierailuun kuuluu myös runsaasti muuta ohjelmaa. Piispat Kaarlo Kalliala ja Teemu Sippo toimittavat Henrikinpäivän ekumeenisen messun Santa Maria Sopra Minervan kappelissa. Messussa laulaa Turun tuomiokirkon kamarikuoro Cappella Cathedralis.

Piispojen vuosittainen vierailu Roomaan on osa kristittyjen ykseyden ekumeenista rukousviikkoa, jota vietetään vuosittain 18.−25. tammikuuta.

Lue seuraavaksi