Burleskitanssija Anu löysi itsevarmuuden kivun kautta - "Painoin 55 kiloa ja neuvolatäti sanoi lihavaksi"

Nuoruuden syömishäiriöstä selvinnyt Anu Pennala päätti aikuisiällä antaa periksi ulkonäköpaineille ja hylätä ulkoa syötettyjen ihanteiden tavoittelun.

burleski
Anu Pennala
- Mielestäni ihmisen ei tarvitse näyttää urheilijalta, jos hän ei sitä ole, Anu Pennala sanoo.Niko Mannonen / Yle

Anu Pennala levittää huulilleen huolellisesti kirkkaanpunaista huulipunaa. Meneillään on rituaali, jossa liikunnanohjaajana työkseen toimiva nainen muuntautuu burleskitanssija Cherry Le Boniksi.

Näyttävän meikin lisäksi rooliasuun kuuluvat ihoa paljastavat paljettibikinit ja naisellinen kampaus. Cherry antaa Anulle luvan korostaa ja tuoda esille omaa naisellisuuttaan.

– Cherry on ultranaisellinen, irvaileva ja vähän groteski, ei missään tapauksessa sievistelevä.

43-vuotias Anu on esiintynyt vuodesta 2009 lähtien, eikä ole vielä suunnitellut lopettavansa, sillä hän nauttii lavalla olosta. Tosin alun perin Anu ei suunnitellut esiintyvänsä itse lainkaan.

Hän törmäsi burleskiin asuessaan Oulussa ja etsiessään ohjelmaa tanssiryhmälle. Mutta niin vain lajiin kuuluvat hepeneet ja esiintymisvietti vetivät puoleensa.

12-vuotiaana olin liikunnallinen, painoin 55 kiloa ja neuvolatäti sanoi lihavaksi.

Anu Pennala

Niukoissa esiintymisasuissa luontevasti kameralle keimaileva Anu kertoo olevansa sinut kroppansa kanssa. Hyväksyntä itseään kohtaan on tullut aikuisena.

– Olen tietyllä tavalla antanut periksi ulkonäköpaineille. Enää ei tarvitse tavoitella tiettyä mallia tai median luomaa ihannetta. Tärkeämpää on terveys ja hyvä olo.

– Mielestäni ihmisen ei tarvitse näyttää urheilijalta, jos hän ei sitä ole.

Syömishäiriö johti painontarkkailuun

Liikunta-alalla työskentelevälle naiselle oma keho on tullut tutuksi. Aina sitä ei ole kuitenkaan ollut helppo hyväksyä sellaisena kuin se on. Anu kertoo olleensa jopa neuroottinen oman painonsa tarkkailun kanssa nuorena koetusta syömishäiriöstä johtuen.

Korkokengät
Niukoissa esiintymisasuissa luontevasti kameralle keimaileva Anu kertoo olevansa sinut kroppansa kanssa. Niko Mannonen / Yle

– 12-vuotiaana olin liikunnallinen, painoin 55 kiloa ja neuvolatäti sanoi lihavaksi.

Anu alkoi laihduttaa ja päätyi lopulta 38 kiloiseksi ja pitkäksi aikaa sairaalahoitoon. Huonekaverina ollut anorektinen tyttö ei helpottanut tilannetta, vaan laihduttamisesta tuli kilpavarustelua kahden teinin välillä.

Takana 90 laihdutettua raskauskiloa

Anu on kolmen lapsen äiti ja hän sai ensimmäiset lapsensa parikymppisenä parin vuoden välein. Painoa kertyi raskausaikana 30 kiloa, mikä on 157 senttiselle naiselle paljon.

Anun mukaan kilot kuitenkin lähtivät helposti pois kuudessa viikossa imettämisellä. Kolmannen lapsen saatuaan Anu oli 35-vuotias ja jälleen painoa kertyi 30 kiloa, mutta kilot eivät lähteneetkään pois yhtä nopeasti kuin nuorena. Anu sai raskauskilot pois aloitettuaan tanssinopettajan koulutuksen ja tanssimalla päivittäin tuntikausia.

– Kiloista eroon pääsemiseksi piti tehdä paljon töitä ja aikaa meni puoli vuotta, Anu muistelee.

Esiinnyin sukkahousut jalassa, etteivät läskit näy. Nykyään sillä ei ole merkitystä.

Anu Pennala

Nykyisin Anun paino saattaa vaihdella kymmenelläkin kilolla suuntaan tai toiseen. Hän kertoo huomaavansa eron omasta olostaan, mutta ulkopuolisille se ei hänen mukaansa juuri näy.

Liikunnan ammattilainenkaan ei ole aina pitänyt huolta omasta kunnostaan. Vuosi takaperin Anu havahtui tulehduskierteeseen ja sairastamiseen. Liikunta oli jäänyt vähiin liian kiireisen elämän vuoksi ja keho alkoi pistää vastaan.

Nyt Anu on treenannut kuntosalilla tavoitteellisesti puoli vuotta ja on tyytyväinen peilikuvaansa.

–Toki voisin sixpacin hankkia kesäksi, mutta se tehdään kuntosalin sijaan jääkaapilla, eikä se ole sen arvoista.

Burleskissa tärkeintä on esiintyminen

Anu on elementissään. Hän esittelee burleski-esitykseen kuuluvaa rekvisiittaa, huippukorkeita sinisiä glitterkenkiä, puuhkia ja höyhenviuhkoja. Kuvausta varten hän on pukeutunut punaisiin paljettibikineihin. Yleensä hän esiintyy fuksianpunaisessa, kirsikasta juontavassa värissä, josta myös taiteilijanimi Cherry on saanut alkunsa. Myös paljas pinta on osa esitystä.

Burleski on vapauttanut hänet ulkonäkökeskeisyydestä. Anu kertoo, että lavalle ei ole tarkoitus mennä arvosteltavaksi sen vuoksi miltä näytät, vaan mitä annettavaa sinulla esiintyjänä on.

– Ensimmäisillä kerroilla lavalle meno jännitti ja esiinnyin sukkahousut jalassa, etteivät läskit näy. Nykyään sillä ei ole merkitystä.

Anu ohjaa burleskitunteja ja kohtaa kursseilla monennäköisiä ja -kokoisia naisia. Moni on sanonut hänelle, että burleskin myötä uskaltaa koskea omaan kroppaansa ja katsoa peiliin.

– Itse olen sanonut ohjattaville naisille, että mitä enemmän on tavaraa kropassa, sitä näyttävämpi on liike.