Merikotka menetti siipisulkansa sähkölankoihin – sai tilalle implantit

Pohjanmaan villieläinhoitolassa toteutettiin harvinainen operaatio, jossa siipisulkansa sähkölankoihin menettänyt merikotka sai siipisulkia toiselta linnulta.

merikotka
Merikotkalle asennetaan uusia siipisulkia
Uusien siipisulkien laittaminen kesti reilu kaksi tuntiaMarkku Harju

Pohjanmaan Villieläinhoitolan hoivissa on vuosien varrella ollut monenlaisia tapauksia. Yksi uusimmista on merikotka, jonka lentoura päättyi toistaiseksi sähkölankoihin Kristiinankaupungin Siipyyssä. Lintu sai tapaturmassa katkenneiden siipisulkien lisäksi palovammoja.

– Sulat olivat katkenneet niin samasta kohtaa, että se olisi vaikeuttanut lentoa. Me ajateltiin sitten, että kokeillaan tätä menetelmää, Villieläinhoitolan Markku Harju kertoo.

Linnulle asennettiin uusia siipisulkia implanttien avulla. Harjun tiedossa ei ole yhtään tapausta Suomessa, jossa sulkia olisi istutettu implanteilla elävälle linnulle. Ulkomailla operaatioita on sen sijaan tehty.

– Eläinlääkärimme kertoi, että heillä oli opiskeluaikana harjoiteltu asentamaan linnuille sulkia. Että kyllä se muualla on yleisempää, Harju kertoo.

Merikotkan sulat ovat uusiutuvia. Sulkasadon aikana yhdestä siivestä vaihtuu muutamia sulkia vuoden aikana. Ongelmia syntyy, jos sulkia poistuu paljon samasta kohtaa.

– Silloin se tarkoittaa, että se aukko ei umpeudu ainakaan pariin-kolmeen vuoteen, Harju kertoo.

Lentokykyinen mahdollisesti jo loppukeväästä

Kiitosta Harju antaa erityisesti Wasavetin eläinlääkäri Assaf Wydralle, joka on kiinnostunut luonnonvaraisten eläinten pelastamisesta. Aikaa siipisulkien kiinnittämiseen meni leikkauksessa pari tuntia.

– Kyllä siinä täytyy eläinlääkärin tietää, mitä tekee. Kun kyselyiden perusteella ei saatu selville, että onko operaatioita tehty Suomessa, ei saatu mitään käytännön vinkkejä tai ohjeita Suomesta. Täytyi sitten tehdä, miten me itse pystyimme sen tekemään. Onneksi meillä on eläinlääkäri, joka saa neuvoja joka puolelta maailmaa, Harju kertoo.

Harju uskoo, että lintu on mahdollisesti lentokykyinen jo loppukeväästä.

– Lintu on jo siirretty isompaan häkkiin ja meillä on nyt valmistumassa 300-400 neliön häkki, jossa se pystyy sitten jo lentelemään. Kunhan häkki saadaan valmiiksi ja lintu siirrettyä sinne, niin saadaan selville, miten se uusiin sulkiinsa suhtautuu, Harju kertoo.

Harjun hoitolassa asustaa tällä hetkellä myös toinen merikotka. Mikäli tulokset ensimmäisen linnun parantumisen kohdalla ovat lupaavia, aiotaan operaatio tehdä myös toiselle linnulle.

– Tämä toinen lintu tuli Bergön suunnasta ja se oli saanut lyijymyrkytyksen ja ollut jo maassa niin kauan, että sillä oli sulat typistynyt ja paljon jo lähtenyt sulkia. Se ollut meillä jo pidempään ja silläkään ei ole yhtään sulkaa uusiutunut. Siinä on toinen, jolle jossakin vaiheessa voidaan kokeilla tätä implanttien laittoa, Harju kertoo.

Tiesitkö: Yle Areenassa on nyt luontoaiheille omistettu sivu, johon on koottu parhaat luonto-ohjelmat. Tutustu Yle Areenan luonto-sivuun.