1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Suomi 100

Kyläluuta siivoaa yksinäisyyttä pohjoisen pikkukunnassa – "Haluamme poistaa apatiaa"

Utajärvisille on annettu hyvä syy lähteä käymään naapurissa kyläilemässä. Läheisistä huolehtimiseen pyritään saamaan puhtia kierrättämällä luutia talosta taloon.

Yksi kyläluuta päiväkirjoineen siirtymässä Pentti Räisäseltä eteenpäin Utajärvellä. Kuva: Ville Honkonen / Yle

Pohjois-Pohjanmaalla Utajärvellä ei tehdä enää tikusta asiaa, eikä käydä tulitikkuja lainaamassa. Kyliä kiertää nyt kymmenen luutaa, naapurista naapuriin.

Suomi-100 -juhlavuoden kunniaksi kehitetty tempaus kohentaa yhteisöllisyyttä ja naapureista huolen pitämistä.

Yksi kyläluudista siirtyi torstaina rouva Hilda Palo-ojalle. Hänestä luudan vieminen kelpaa hyvinkin kyläilyn syyksi. Luuta siirtyykin varmaan pian taas eteenpäin, Elsa-rouvalle naapuriin.

Haluamme poistaa apatiaa. Tämä luuta varmasti tuo iloa päivään.

Pentti Räisänen

– Ei tällä lakaista. Me ollaan Elsan kanssa kumpikin sillä tavalla huonoja, että ei meistä ole kummastakaan luudan käyttäjäksi. Ovat voimat menneet vähiin.

– Niin, minä oon kalastanu nyt tuon naapurin Elsan kanssa, kun ei ole omaa miestä enää ollut, Hilda Palo-oja kertoo.

Kyläluudan luovuttanut, Utajärven Reumayhdistyksen puheenjohtaja Pentti Räisänen kertoo, että luutakampanjalla halutaan lievittää yksinäisyyden tunnetta.

– Haluamme poistaa apatiaa. Tämä luuta varmasti tuo iloa päivään. Luudan kanssa voi mennä naapuriin kylään ilman, että soittelee ja kyselee. Nyt on lupa mennä kylään, Pentti Räisänen perustelee.

Luudan kanssa voi mennä naapuriin kylään ilman, että soittelee ja kyselee.

Pentti Räisänen

Kulttuurisihteeri Tarja Vimpari ei muista enää tarkkaan, mistä idea kyläluudista pulpahti Utajärven juhlatoimikunnan kokoukseen. Hänestä on hyvä idea elvyttää unohtuvaa kyläilyperinnettä.

– Ajatuksena on, että ihmiset pitäisivät samalla huolta naapuristaan syrjäkylillä.

Kyläluudat ovat Vimparin mukaan lähteneet heti kiertämään innostuksen vallitessa.

– Kun nämä annettiin kyläpäälliköille, jo seuraavana päivänä oli sosiaalisessa mediassa juttuja, että nyt se tuli meille. Kyllä ne ovat lähteneet hyvin kiertämään, Vimpari iloitsee.