Koulua uhkaa sulkeminen – kylä kutsui jääkiekkolegenda Juhani Tammisen apuun

Pieni Rahkosen kylä Keski-Pohjanmaan Kokkolassa keksi kutsua Tami Tammisen apuun myönteistä julkisuutta tuomaan, kun omaa kyläkoulua ja lähiliikuntapaikkaa uhkaa sulkeminen.

Juhani Tamminen
Kuvassa Juhani Tamminen Kokkolan Hermeksen joukkueen ja Kokkolan Rahkosen Reilujen kanssa
Kalle Niskala / Yle

Pienessä parin sadan asukkaan kylässä Keski-Pohjanmaan Kokkolassa on pilvisenä talvipäivänä erikoisen kova hyörinä. Rahkosen kyläkoulun ja sen jääkiekkokaukalon ympärillä vilisee kerrankin paljon väkeä, kaiuttimesta kuuluu musiikkia ja makkara tuoksuu.

Meneillään on leikkimielinen jääkiekko-ottelu jääkiekon Mestiksessä pelaavan Kokkolan Hermeksen ja koululaisista muodostetun Rahkosen Reilujen välillä.

Etukäteen voisi olettaa, että Mestiksessä pelaava joukkue voittaisi. Niin ei kuitenkaan käy, sillä koululaisilla on salainen ase: huippuvalmentaja. Paikalle lyhyellä aikataululla hälytetty jääkiekkolegenda Juhani Tamminen on pikakoulutuksella tsempannut Rahkosen Reilut sellaiseen iskuun, että voitto tulee kotiin "värikkäiden vaiheiden" jälkeen.

Tami on evästänyt joukkuettaan seuraavalla prinsiipillä:

– Niukka voitto on parempi kuin reilu tappio.

Koulua uhkaa lakkautus

Mukavan tilaisuuden taustalla on kuitenkin vakavaa asiaa. Rahkosen kyläkoulua (kuten monta muutakin Kokkolan pientä koulua) uhkaa kaupungin säästötalkoissa lakkautus. Visio veti kyläläiset sen verran vakaviksi, että jotain piti keksiä. Idean isä Kari Klemola:

– Kylä kuolee ilman sydäntä ja tämä koulu on Ullavanjärven ympäryskylien sydän. Nyt päätetään, onko näillä kylillä elämää vai kuolema.

Kun kyläkoulun poismeno hiljentäisi myös kyläläisten liikuntamahdollisuudet, idea lähti viriämään liikunnasta. Kyläkoululla oli jääkiekkojoukkue, mutta sillä ei ollut valmentajaa. Kukapa olisi parempi jääkiekko- ja julkisuusasioissa neuvomaan kuin alan legenda ja mediapersoona Don Tamminen, mietti Klemola.

Kylä kuolee ilman sydäntä ja tämä koulu on Ullavanjärven ympäryskylien sydän.

Rahkosen kyläaktiivi Kari Klemola

Eikä sitten tarvittu muuta kuin muutama soitto ja sähköposti Tammiselle, niin tempauspäivän kulku oli selvillä. Entistä liikunnanopettajaa ei tarvinnut kauan taivutella hyvän asian taakse. Tami Tamminen:

– Minut sai liikkeelle hyvin yksinkertaisesti rakkaus jääkiekkoon. Aikataulukin sopi. Tämä peli on ollut hyvä minulle ja meille muille vanhoille Leijonille - Vellu Ketoselle ja Juha Rantasilalle - niin me olemme sitten hyviä tälle pelille, perustelee jääkiekkolegenda.

Kotoaan 500 kilometrin matkan Rahkosen tapahtumaan ajanut Tamminen on sitä mieltä, että päättäjien pitäisi miettiä, kannattaako leikata mistään niin tärkeästä kuin lasten liikkumisen mahdollisuudesta.

– Jos nyt ajatellaan Suomea jääkiekkomaana, niin mikä tämän homman nimi on: Kaikki meidän superpelaajamme ovat näitten pikkukenttien tuotteita, jossa he pikkukundeina ovat aamusta iltaan hioneet näitä taitoja aina Ketolasta Granlundiin.

Kaikki meidän superpelaajamme ovat näitten pikkukenttien tuotteita.

valmentaja Juhani Tamminen

Tamminen viittaa myös laajempaan ongelmaan eli siihen, miten saada nuoret liikkumaan.

– Opettajana minä tiedän, että jos sinulla on kenttä käytännöllisesti katsoen siinä koulun vieressä, se moninkertaistaa kaiken tämän ja saa nämä ihmiset terveen asian ympärille. Tämä oli ehkä suurin syy tulla. Viestini päättäjille on, että herätkää!

Laaja tuki takana

Liekö sitten tilaisuuden leikkimielisyyden syytä tai Tammisen ylivoimaisten taitojen ansiota, mutta koulujoukkue voitti Hermeksen joukkueen. Kari Klemola oli etukäteen myhäillyt, että jos omalle joukkueelle tulee tappio "valmentaja pitää varmaan erottaa".

Tilaisuutta oli lähtenyt sponsoroimaan kolmisenkymmentä paikallista ja isompaa firmaa. Kari Klemola on iloinen asian taakse asettumisesta:

– Sponsorien saaminen oli helppoa ja jääkiekkojoukkue Kokkolan Hermes oli heti valmis mukaan. Kiitos kaikille! Se kertoo varmaan siitä, että lähiliikuntapaikkojen puolella ollaan, kiittelee Rahkosen kylän aktiivi Kari Klemola.

Se, onko liikunnallisella tempauksella lopulta vaikutusta Kokkolan kouluverkkosuunnitelmiin, selviää maaliskuussa, kun kaupunginvaltuusto päättää asiasta.

Rahkonen on parin sadan asukkaan kylä Keski-Pohjanmaalla, noin 65 kilometrin päässä Kokkolan keskustasta.

Artikkeliin on muutettu 20.1.2017 kello 8.41 kaupunginvaltuuston kokoontumisaika.