Etkö pidä sukunimestäsi? Vaihtaminen onnistuu helposti satasella

Tuhannet suomalaiset hakevat vuosittain lupaa sukunimen vaihtamiseen. Lähes kaikki pääsevät eroon entisestä nimestään.

sukunimet
Kuvassa täytetään maistraatin nimenmuutoskaavaketta.
Kalle Niskala / Yle

Kun Anne Achreniuksen veli meni naimisiin Anne-nimisen naisen kanssa, olisi perheessä ollut kaksi samannimistä naista. Naiset päättivät, että jompi kumpi vaihtaa nimensä. Veljen vaimo harkitsi etunimensä vaihtamista, mutta sisko totesi, että hänen on helpompi vaihtaa sukunimeään. Hän oli jo jonkin aikaa haikaillut suvun vanhan sukunimen perään. Nyt oli oikea hetki ottaa se käyttöön. Entistä sukunimeään hän ei halua tuoda julki.

Achrenius on vanha runoilijasuku, jonka nimi vaihdettiin nimien suomalaistamisen aikaan suomalaiseksi. Viime aikoina useat Anne Achreniuksen sukulaiset ovat palauttaneet vanhan nimen käyttöön. Nyt myös Annen puoliso harkitsee sukunimensä vaihtamista.

– Asumme Ranskassa ja täällä ei käsittääkseni ole yleistä, että avioparilla on eri sukunimet. Toisaalta ei vaimojenkaan sukunimen ottaminen kovin yleistä ole, Achrenius naurahtaa.

Joskus pelkkä ilmoitus riittää

Sukunimen vaihtaminen onnistuu nykyään melko vaivattomasti. Suomen maistraatit vastaanottavat vuosittain tuhansia muutoshakemuksia. Esimerkiksi Pohjois-Suomen maistraatti käsitteli viime vuonna 3363 hakemusta. Mukana olivat myös pääkaupunkiseudulta lähetetyt suomenkieliset hakemukset.

Aina hakemusta ei edes tarvitse tehdä. Nimen voi vaihtaa esimerkiksi avioliiton tai eron yhteydessä pelkällä ilmoituksella.

Myös suomalaistaminen kiinnostaa

Syyt sukunimen vaihtamiseen ovat välillä varsin erikoisia. Esimerkiksi pelko siitä, että nimi tuottaa epäonnea, riittää perusteeksi.

Noin 500 sukunimenmuutoshakemusta vuosittain vastaanottava Lounais-Suomen maistraatti on käsitellyt useita erilaisia perusteluja muutoksille.

Lapselle halutaan ruotsinkielinen sukunimi, koska hän on ruotsinkielisessä koulussa tai päiväkodissa. Entinen sukunimi on liian huomiota herättävä, ruma, pitkä tai ärsyttävä. Se saattaa estää työpaikan saamisen tai muistuttaa epämiellyttävistä sukulaisista. Osa suomalaisista haluaa eroon ääkkösistä, koska ne aiheuttavat ulkomailla vaikeuksia. Toiset puolestaan muuttavat nimensä suomalaisemman kuuloiseksi, koska ovat asuneet maassa jo pitkään.

Useat avioparit aloittavat yhteisen elämän täysin uudella sukunimellä. Se voi olla esimerkiksi yhdistelmä tai lyhennys heidän entisistä nimistään. Moni keksii uuden nimen tyhjästä.

Toisen nimeä ei saa ottaa

Yksi selkeä rajaus nimenvaihtajan on kuitenkin pidettävä mielessä. Omasta suvusta nimiä saa poimia viiden sukupolven ajalta, mutta muiden suvut on jätettävä rauhaan.

Väestörekisterikeskuksen nimipalvelusta voi tarkistaa, onko nimi käytössä.

Tarkastaja Kristian Hakanen

– Väestörekisterikeskuksen nimipalvelusta (siirryt toiseen palveluun) voi tarkistaa, onko nimi käytössä. Jos kaikki kategoriat näyttävät palvelussa nollaa, eikä sukunimi ole ollut 20 vuoteen käytössä, voi sen saada itselleen, kertoo tarkastaja Kristian Hakanen Lounais-Suomen maistraatista.

Tämän lisäksi nimilaki estää muun muassa yritysten käytössä olevien nimien ottamisen sukunimiksi ilman erityistä syytä, joten myös Kaupparekisterin sekä yritys- ja yhteisötietojärjestelmän listat kannattaa tarkistaa.

Täysin uusien nimien ja myös joidenkin vanhojen nimien käyttöönottaminen edellyttää nimilautakunnan puoltavaa lausuntoa.

Kristian Hakanen kertoo, että kaikki halukkaat pääsevät eroon entisestä nimestään. Aina ensimmäinen ehdotus uudesta nimestä ei mene läpi, mutta useimmiten hakijat ovat lopulta löytäneet itselleen mieluisan nimen. Alkuperäisessä hakemuksessa voi myös esittää useampia vaihtoehtoja uudeksi sukunimeksi, jolloin läpimenomahdollisuus kasvaa.

Näin muutat sukunimesi

Ilmoitus tai hakemus sukunimen vaihtamisesta toimitetaan maistraattiin. Ilmoituksen rekisteröiminen maksaa 25 euroa, hakemuksen käsittelystä laskutetaan 101 euroa. Hakemuslomakkeita saa maistraatista, mutta myös vapaamuotoiset hakemukset hyväksytään.

Hakemukseen tulee liittää selvitys, miksi nykyinen nimi halutaan muuttaa ja miksi uudeksi nimeksi halutaan juuri esitetty nimi. Tarkemmat ohjeet löytyvät maistraatin sivuilta (siirryt toiseen palveluun).