Kokoomus epäileväisenä Bernerin selvityksestä – Orpo: Logiikka ei aukea

Valtiovarainministeri ei lämpene ajatukselle tieverkkojen yhtiöittämisestä tai autoilijoiden veroalen korvaamisesta käyttömaksuilla.

politiikka
Ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen ja Valtiovarainministeri Petteri Orpo.
Ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen ja Valtiovarainministeri Petteri Orpo.Seppo Samuli / Lehtikuva

Kokoomus allekirjoittaa liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) jättiselvityksen ja yhtiöittämismallin tavoitteet, mutta ei keinoja. Mallissa muun muassa autoilun käyttömaksut korvaisivat polttoaine-, ajoneuvo- ja autoverotuksen.

– Tiet ja väylästöt on pidettävä kunnossa, silti verot ja maksut eivät nouse. Tämä selvitys ei anna mielestäni vastauksia miten näihin tavoitteisiin päästään, sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.).

Orpon mukaan on epäselvää, miten kokonaiskustannusten nousu voitaisiin estää. Tieverkoston korjausvelka on noin kaksi miljardia.

– En vielä näe miten se logiikka toimii, mistä tulee lisää rahaa tähän järjestelmään... Vaikka rahat siirretään budjetin ulkopuolelle, rahat kerätään viime kädessä suomalaisilta veronmaksajilta, tämä ei muuta sitä, Orpo kommentoi.

Hänen mukaansa valtiovarainministeriö ei ole aloittamassa tai valmistelemassa mitään muutoksia autoiluun tai polttoaineverotukseen.

Yhtiömalli ei houkuta

Valtiovarainministeri Orpo ja ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen kommentoivat Bernerin mallia tiedotustilaisuudessa torstaina.

Kokoomus suhtautuu melko varauksellisesti tieverkostojen yhtiöittämiseen ylipäänsä. Mykkänen huomauttaa, ettei yhtiömallista ole apua, jos yhtiö ylivelkaantuu "veronmaksajien piikkiin" tai käytännössä nostaa maksutasoa. Mykkäsen mukaan mallin lisäarvo on vielä osoittamatta.

– Jos maksu perustuu kiinteästi vuosimaksuun eikä kilometreihin, ero vuosittaisen ajoneuvoverotarran hankkimiseen on aika pieni, Mykkänen sanoo.

Orpon mukaan yhtiö ei ole itseisarvo, joka kannattaa perustaa ilman selviä hyötyjä.

– Tässä tapauksessa en ole vielä niitä hyötyjä löytänyt, Orpo sanoo.

Parlamentaarinen työ on "jo tehty"

Perussuomalaiset ovat niin ikään suhtautuneet Bernerin selvitykseen epäilevästi. Puolustusministeri Jussi Niinistö kirjoitti blogissaan toivovansa laajalle hankkeelle koko eduskunnan selvitystä.

Orpon mukaan uutta selvitystä ei tuoreen päälle tarvita. Edellinen hallitus selvitti liikenneuudistusta.

– Hallitus on valittu sitä varten että se tekee valmistelua ja päätöksiä. Parlamentaarinen työ tehtiin viime kaudella, käsittääkseni tulokset eivät ole vanhentuneet.

Orpo toivoo nyt lisää malleja hallituksen liikennekeskusteluun muun muassa edellisen hallituksen korjausvelkatyöryhmän tekemän työn pohjalta. Jos kelvollisia saadaan, Orpon mukaan jo huhtikuun puolivälitarkastelussa voidaan linjata lisää.

– Hallitus on pystynyt sopimaan monista asioita. Se edellyttää että on rakennuspalikoita, ja nyt haluaisin lisää palikoita pöydälle, Orpo sanoi.