Hyppää sisältöön

Natoon kohdistuu satoja kyberhyökkäyksiä joka kuukausi

Naton tietojärjestelmiä yrittävät murtaa erityisesti valtiolliset toimijat, sanoo pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg Varsovan huippukokouksessa heinäkuussa 2016. Kuva: Jacek Turczyk / EPA

Sotilasliitto Naton tietojärjestelmiin kohdistuvat kyberhyökkäykset ovat lisääntyneet selvästi, kertoo Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg saksalaiselle Die Welt -lehdelle (siirryt toiseen palveluun) antamassaan haastattelussa.

– Viimeisten arvioidemme mukaan viime vuonna tehtiin kuukausittain keskimäärin 500 sellaista uhkaavaa kyberhyökkäystä, jotka edellyttivät asiantuntijoidemme voimakasta väliintuloa, Stoltenberg kertoi.

Kyberhyökkäysten määrä kasvoi 60 prosenttilla edellisvuodesta.

Stoltenbergin mukaan suurimman osan hyökkäyksistä tekivät valtiolliset toimijat, eivät yksittäiset henkilöt.

Pääsihteeri ei maininnut, mitkä maat erityisesti tekevät hyökkäyksiä. Saksa on syyttänyt nimenomaisesti Venäjää, mutta Venäjä on kiistanyt syytöksen.

Stoltenberg sanoi olevansa kyberhyökkäyksistä erittäin huolissaan, koska kaikki sotilaalliset toimet nykyään perustuvat datan siirtämiseeen.

Kyberturvallisuuden parantaminen tulee olemaan seuraavan Nato-huippukokouksen pääaiheita, Stoltenberg totesi.

Vastaus Trumpin arvosteluun

Stoltenberg vastasi myös Yhdysvaltain tulevalle presidentille Donald Trumpille, joka on arvostellut Naton toimintaa terrorismia vastaan ja pitänyt sotilasliittoa ajastaan jääneenä.

Stoltenbergin mukaan Nato on tiukasti mukana terrorisminvastaisessa toiminnassa ja toimintaa ollaan edelleen laajentamassa.

Nato-johtaja sanoi odottavansa pääsevänsä työskentelemään Trumpin kanssa ja uskovansa, että Yhdysvallat on edelleen täysin sitoutunut Naton turvatakuisiin.

Lähde: AFP

.
.