Kaupunginorkesterin valssi saa 85-vuotiaan Kertun muistelemaan miestään: "Taisin minäkin kompuroida mukavasti mukana"

Mikkelin kaupunginorkesteri kiertää parhaillaan palvelukodeissa. Tarkoituksena on tavoittaa se yleisö, jonka on vaikea päästä orkesterin konsertteihin muuten.

vanhukset
Vanhukset kuuntelevat kaupunginorkesterin konserttia.
Susanna Pekkarinen / Yle

Graanin palvelukodin asukkaita on paikalla salissa jo puoli tuntia ennen Mikkelin kaupunginorkesterin konsertin alkua. Kun konserttimestari Jyrki Lasonpalo esittelee kokoonpanoaan, joku yleisöstä ehtii jo toivottaa porukan iloisesti tervetulleeksi. Musiikkihetkeä on odotettu.

Ensimmäisenä ilmoille juoksevat Griegin Holberg-sarjan sävelet. Ei mene kauan, kun yleisö eläytyy mukaan. Jo yhdet Aino-tossut heiluvat rytmikkäästi Shostakovitsin valssin tahdissa, joku käsipari hakee vauhtia musiikista.

Viimeistään Saarenmaan valssin kohdalla yhä enemmän kasvoja kääntyy hymyyn ja huulet hakevat sanoja. Ei ihan ääneen, mutta niin, että huulilta näkee lukea, miten pellavapäätä pyöritetään vihreillä nurmilla. Solisti, alkukonsertin ajan viulua soittanut Tuukka Lehtonen tempaa yleisönsä mukaan, muutama hoitaja ottaa jo tanssiaskeliakin.

– Herätti paljon, paljon nuoruusmuistoja ja niitä muistoja, kun mieheni eli, sanoo 85-vuotias Kerttu Pulkkinen.

Pulkkisen lähipiirissä on musiikin harrastajia ja ammattilaisia. Hän sanoo, että on haikeaa, että ei pääse aina heidän konserttejaan katsomaan.

– Mieheni oli kova tanssimaan ja minäkin taisin kompuroida aika mukavasti siinä mukana, Pulkkinen kertoo. Muisto saa hänet nauramaan, mutta ilme vakavoituu, kun mieleen palaa miehen kuolema.

– Siitä en ollut päästä yli. Onneksi on ystäviä täällä, Pulkkinen sanoo.

Musiikissa parasta on musiikki sinänsä. Laulaminen ei ole ollut Pulkkiselle niinkään tärkeää, vaikka hän kertookin virnistäen, että palvelukodissa lauletaan tuo tuosta.

– Musiikki musiikkina on parasta. Myö akat, mummot, mekin äänillämme lauletaan. Minä hyräilen, koska kurkkuani on leikattu, niin ei voi oikein laulaa.

Konsertin vaikutus näkyy monta päivää

Palvelukodissa on huomattu, että musiikkituokion vaikutus näkyy asukkaissa monta päivää. Joku kauan hiljaa ollut saattaa innostua laulamaan, kun tutut sanat tulvahtavat yhtäkkiä mieleen.

– Vireystila muuttuu, kun tutut vanhat sävelet tuovat muistoja mieleen. Musiikki hoitaa, toteaa Graanin asumispalvelun ja kotihoidon esimies Jaana Ravolainen.

– Tämä kaupunginorkesterin konsertti on aika harvoin, mutta tämä on se piste i:n päälle, kertoo Kerttu Pulkkinen.

Musiikin ja muun kulttuuriharrastusten onkin todettu eri tutkimuksissa vaikuttavan paitsi vanhusten, myös hoitohenkilökunnan hyvinvointiin.

Soittajan tavoite on vuorovaikutus yleisön kanssa

Sellisti Heikki Hotti on soittanut Mikkelin kaupunginorkesterin riveissä vuodesta 1991. Hänestä vuorovaikutus yleisön kanssa on aina tärkeää, ja elämysten ja kohtaamisten tarjoaminen yksi orkesterin päätehtävistä.

– Joskus näkee, että jollakin alkaa silmäkulma kostumaan, että se musiikki jota esitetään, merkitsee heille paljon.

Palvelukotikiertueelle on valittu niin jousiorkesterin muulloinkin soittamaa kamarimusiikkia kuin tuttuja lauluja, pelimannimusiikkiakin.

– Tämä on jotenkin intiimimpi lähestymistapa. Kyseessä on kuitenkin ryhmä, joka ei pääse sillä tavalla liikkumaan, että pääsisivät Mikaeliin, pohtii Hotti.