Autoliikkeen toimitusjohtaja: "Toivottavasti Bernerin ehdotus toteutuu"

Jyväskyläläinen autokauppias sanoo, että autoala kannattaa autoveron poistamista. Kehuja sen sijaan ei saa tapa, jolla kaavailtu uudistus tuotiin julki.

autovero
Autoja rivissä kaupassa.
Jenny Huttunen / Yle

Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) avasi liikenneuudistuksen lähtökohtia tiedotustilaisuudessa tänään. Liikenne- ja viestintäministeriön ehdotuksen (siirryt toiseen palveluun) (LVM) ytimessä on valtion väylien yhtiöittäminen, joka ministeriön mukaan ratkaisisi liikenneverkon rahoituksen ongelman.

Rahoituksen ongelma puolestaan on se, että valtion budjetin sisältä ei ole löytynyt riittävästi rahaa väylien rakentamiseen ja ylläpitoon. Ehdotuksen mukaan liikenneverkkoyhtiö keräisi tien käytöstä maksun, jolla rahoitettaisiin yhtiön hallinnoiman valtion liikenneverkon ylläpito ja kehittäminen.

Väyläuudistuksen lähtökohtana on ollut kustannusneutraalius, eli se, että väylien käyttäjien kustannukset eivät nouse. Tavallisen kansalaisen kohdalla tämä koskee erityisesti auton käyttöä.

LVM:n ehdotuksen mukaan valtion väyläyhtiö keräisi esimerkiksi tienkäytöstä kiinteää aikaan sidottua maksua. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on julkaissut sivuillaan (siirryt toiseen palveluun) laskurin siitä, miten maksut vaikuttavat autoilun kustannuksiin. Myös Ylellä on oma tiivistelmänsä muutoksen vaikutuksista.

Myöhemmässä vaiheessa asiakkaan on mahdollisuus ottaa myös kilometripohjainen hinnoittelu, johon tarvitaan paikannin.

Autoiluun liittyviä veroja puolestaan vähennettäisiin valtiontalouden kannalta käyttömaksuja vastaava määrä. Muun muassa autovero poistuisi kokonaan. Se tarkoittaisi keskihintaisen uuden auton hinnan putoamista noin 7000 eurolla.

Autokauppias kannattaa

Jyväskylän O.K. Auton toimitusjohtaja Seppo Ståhlberg kannattaa ehdotusta.

– Esitys on hyvä, ja toivottavasti toteutuu. Mekin haluaisimme autoveron pois, sillä saataisiin autokantaa uudistettua, ja sitä autoala on ajanut jo vuosia, hän sanoo.

Sen sijaan se ei miellytä, että asia on nyt julkisuudessa.

– Vuotta aikaisemmin tuodaan joku ehkä mahdollisesti tapahtuva asia sellaisessa valossa, että tämä on jo päätetty. Tuohan on pelkkä LVM:n esitys, ja veroista päättää valtiovarainministeriö. Sieltä taas sanotaan, että heillä ei ole mitään autoveroon liittyvää valmistelua meneillään, Ståhlberg sanoo.

Ståhlberg näkee, että ehdotuksen julkaiseminen nyt tuo autokaupalle hankaluuksia.

– Varmasti, jos ei asioihin tule pian selvyyttä. Kuluttajat käyvät todella varovaisiksi aina, kun autoverosta aletaan keskustella. Se on näkynyt jo nyt, tänä aamuna piti olla kaupasta allekirjoitus, mutta asiakas perui. Hän sanoi haluavansa nähdä, että mitä tästä tulee, hän sanoo.

Bernerin ja LVM:n linjausten toteutumiseen Ståhlberg suhtautuu hieman epäillen.

– Autoveroa on yritetty ajaa alas kymmeniä vuosia, ja vielä ollaan tässä. Toivotaan kuitenkin, että menisi läpi, hän sanoo.