Hyppää sisältöön

Kuntavaalikiertue alkuun Laihialta – Kuntaliitokselle ei, omalle lukiolle jaa

Ensimmäinen Yle Pohjanmaan ja sanomalehti Ilkan ja Pohjalaisen kuntavaalipaneeli sujui Laihialla sopuisasti. Oma lukio ja itsenäisyys halutaan säilyttää, sitä mieltä oli ainakin paikalle saapunut laihialaisyleisö.

Laihian kuntavaalistartissa vain muutamat eturivin paikat jäivät tyhjiksi. Kuva: Anne Elhaimer / Yle

Yle Pohjanmaa ja sanomalehdet Ilkka (siirryt toiseen palveluun) ja Pohjalainen (siirryt toiseen palveluun) lähtivät torstaina kohti huhtikuisia kuntavaaleja Laihialta. Yhteiseen vaalipaneeliin otti osaa ehdokkaita kuudesta puolueesta eli kaikista niistä, joilla on edustus Laihian nykyvaltuustossa.

Paikalla olivat Tapio Nyysti (kesk.), Asko Salminen (ps.), Mari Lampinen-Tuomela (kok.), Risto Saharinen (sd.), Jouko Ranta (vas.) sekä Ritva Lämpsä (kd.) Heidän lisäkseen paikalle saapui noin 60-päinen yleisö.

Illan aikana puhuttivat muun muassa kuntaliitos Vaasan seudun kanssa, Laihian talous sekä koulujen tilanne. Myös keskeytyksessä ollut risteystyömaa kirvoitti kielenkantoja.

Kipakoita kantoja illan aikana ei kuultu, mutta kiinnostavana ajatuksena nousi esiin esimerkiksi Laihian omasta lukiosta luopuminen.

– Onko Laihialla pakko olla oma lukio, kysyi kristillisten ehdokas Ritva Lämpsä. Vastineeksi hän sai yleisöstä ponnekasta vastustusta lakkautuspuheilleen.

Veroissa ei korotusvaraa

Laihian taloustilanne on ollut lähivuodet tiukka ja talous negatiivinen. Veroprosentti on nyt 21,75.

Yksimielisiä panelistit olivat siitä, että korotusvaraa veroprosentissa ei ole. Sen sijaan yhtä ja selvää taikasanaa talouden korjaamiseksi ei löytynyt.

– Pätevää reseptiä ei löydy. Jos olisi löytynyt, se olisi jo käytetty, sanoi Asko Salminen (ps.)

Haastavaksi talouden tasapainottamisen totesi myös Risto Saharinen (sd.).  Hänen mukaansa syitä oli kuitenkin etsittävä myös itsestään eikä vain valtiosta. – On omiakin mokia, joilla on saatu rahaa kulumaan, Saharinen sanoi.

Tapio Nyysti muistutti, että yrityksiä pitää saada kuntaan.

Vaasan läheisyyttä panelistit pitivät vetovoimatekijänä, joka auttaa kuntaa kehittymään. Vasemmiston Jouko Ranta muistutti, että kunnan kannalta tärkeää oli  myös muuttovoitto ja se, että tonttipolitiikka on hoidettu hyvin.

Yleisö tyrmäsi kuntaliitoksen

Kysymykseen Vaasan seudun kuntaliitoksesta saatiin panelisteilta sekä kyllä että ei -kantoja.

Risto Saharinen (sd.) kannatti ajatusta, jonka mukaan Laihian on oltava selvittämässä liitosta Mustasaaren kanssa, jos sellainen tulee. Hänen mukaansa ajoissa mukana olo varmistaa sen, että asioihin pystyy vaikuttamaan.

Kokoomuksen Mari Lampinen-Tuomela piti liitossuuntaa oikeana, mutta Laihian omaa kehittymistä ensisijaisena. Hänen mukaansa asiaa on valmisteltava ja ajateltava maltilla.

Perussuomalaisten Asko Salminen sen sijaan ei kannattaisi liitosta nyt "missään nimessä". Hän vetosi siihen, että tulevaisuus oli sote- ja maakuntauudistuksen takia vielä liian avoin.

– Ei tässä vaiheessa olie mitään tarpeita lähteä sihen. Uskon, että myös iso osa vaasalaisista ajattelee näin, Salminen sanoi.

Täystyrmäyksen kuntaliitospuheille antoi  laihialaisyleisö. Yleisöstä ei juurikaan noussut kysyttäessä vihreitä kuntaliitosta kannattavia lappuja, yhtä vihreää suoraa lukuunottamatta.

Olkaamme laihialaisia, otsikoivat myös maakuntalehdet  Ilkka (siirryt toiseen palveluun) ja Pohjalainen (siirryt toiseen palveluun) äänestystulosta.

Laihialla oltava oma lukio

Panelistien keskustelu sujui odotetusti ilman suuria erimielisyyksiä. Panelin jälkeen kristillisten Ritva Lämpsä piti keskustelua osittain jopa liiankin yllätyksettömänä.

Suurimman yllätyksen hän taisikin järjestää itse, kun ehdotti säästöjen kohteeksi Laihian lukiota. Lämpsän mukaan lukiokoulutusta voisi hyvin tehdä yhteistyössä muiden kanssa, sillä tärkeintä olisivat peruskoulut.

Lakkauttamisen sijasta panelistit halusivat pitää huolta siitä, että lukiokoulutus voisi sen sijaan erikoistua, erimerkiksi yrittäjyyteen. Erikoistumalla lukio pystyisi myös turvaamaan tulevaisuutensa kovassa kilpailussa muiden lukioiden kanssa.

Erikoistumista kannattivat Saharinen ja Nyysti ja ponnekkaasti oman lukion puolesta oli myös Salminen.

Risteys ei jättänyt haavoja

Illlan aikana kysyttiin myös, olisiko Laihian risteystyömaasotku keskeytyksineen voitu jotenkin välttää.

Ei olisi, vastasi perussuomalaisten Asko Salminen. Hänen mukaansa prosesseista oli asukkailla lupa valittaa. Kunnalle panelistit antoivat puhtaat paperit, sillä jupakassa ei olisi juurikaan voinut toimia toisin.

Jonkin verran ymmärrystä valittajille antoivat Saharinen ja Lämpsä, joiden mukaan koti on niin suuri arvo jokaiselle, että prosessin viivästymistä piti ymmärtää, ja valittajien menetykset korvata täysimääräisinä.

Keskustan Tapio Nyysti näki risteysalueessa suuria mahdollisuuksia. Hän piti eritasoliittymää suorastaan Laihian porttina, jossa ohikulkijat tulevat vastaisuudessa pysähtymään. Kiertoliittymällä ei kauppakeskusta oliisi alueelle houkuteltu, hän vakuutti.

Tallenne Laihian Kuntavaalikeskustelusta on katsottavissa Yle Areenassa.