Hyppää sisältöön

Opetusministeri vahvistaa: Pakollisen ruotsin kielen poistavan kokeilun määrä alkaa syksyllä

Ruotsin opiskelusta vapaaehtoista tekevästä kielikokeilusta on tarkoitus tehdä päätöksiä keväällä. Ratkaistavana on esimerkiksi lakiin liittyviä ongelmia.

Kuva: Tommi Parkkinen/Yle

Hallitus ei ole haudannut suunnitelmia pakollisen ruotsin opiskelun poistavasta kielikokeilusta. Alueellisen kokeilun ajatuksena on, että kouluruotsin voisi korvata jollakin toisella kielellä.

Hallituspuolueiden keskuudessa on aiemmin ollut huolta hankkeen etenemisestä (HS) (siirryt toiseen palveluun). Pelkona on ollut, että hallitusohjelmaan kirjatun kielikokeilun valmistelu viivästyy niin pahasti, ettei kokeilua ehditä viemään maaliin tällä hallituskaudella. Kansalaisaloite valinnaisesta ruotsista oli esillä jo edellisen hallituksen istuessa, mutta suunnitelmat torpattiin.

Kokeilusta on oltu kiinnostuneita etenkin itärajan tuntuman kunnissa, joissa muutos mahdollistaisi venäjän opiskelun ruotsin sijasta. Esimerkiksi Lappeenranta on ilmaissut halunsa kokeiluun.

Päätöksiä kevään aikana

Lappeenrannassa vierailleen opetus- ja kulttuuriministeri Sanni-Grahn Laasosen (kok.) mukaan kielikokeiluun liittyvät päätökset pitäisi pystyä tekemään kevään aikana. Hän kertoo, että asiasta on keskusteltu hallituksen sisällä "normaaliin rakentavaan sävyyn".

Ministeri kertoo, että kokeilun perustuslaillisia edellytyksiä on selvitetty eri ministeriöissä. Grahn-Laasosen mukaan asia tulee valmistella huolellisesti, sillä pakollisen ruotsin poisjättäminen saattaa vaikuttaa lapsen tulevaisuuden mahdollisuuksiin.

– Siihen liittyy monia avoimia kysymyksiä. Yksi tärkeimmistä on varmasti se, miten mahdollisuuksien tasa-arvo toteutuu jatko-opinnoissa. Meillä valtion virkoihin kuitenkin on toisen kotimaisen kielen osaamisen vaatimus, Grahn-Laasonen pohtii.

Grahn-Laasosen mukaan kokeilun toteuttaminen vaatisi myös perusopetuslain muutoksen.

Kokeilualueet hämärän peitossa

Kaikesta huolimatta kokeilun tavoiteaikataulu on edelleen asetettu ensi syksyyn. Tuolloin on tarkoitus myös toteuttaa toinen hallituksen kielikokeiluista, jossa mahdollistetaan vieraan kielen opiskelu ensimmäisestä luokasta lähtien.

Ennen syksyä ratkaistavana on vielä esimerkiksi se, miten laajalla alueella vapaaehtoisen ruotsin kokeilu olisi mahdollista ja järkevää toteuttaa.

– Perustuslain mukaan kokeilu voitaisiin toteuttaa rajatulla alueella. Lainvalmistelun yhteydessä tarkennetaan, että mitä se tarkoittaa käytännössä, Grahn-Laasonen sanoo.

Siihen, missä kokeilualueet voisivat sijaita, ministeri ei ota kantaa.