1. yle.fi
  2. Uutiset

Keskustan Mikko Kärnä antaisi pohjoisen autoilijoille oman veronalennuksen

"Olisi tärkeää viilata veronkevennyksiä niin, että polttoaineverotukseen kohdentuvaa veronalennusta kasvatettaisiin 600 - 800 miljoonaan euroon."

polttoainevero
Kansanedustaja Mikko Kärnä (Kesk.)
Mikko KärnäYle

Keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä vähentäisi polttoaineiden verotusta vielä liikenneministeri Anne Bernerin (kesk) esittämää veronalennusta enemmän. Sillä varmistettaisiin, että nyt esitetyssä liikenteen rahoitusmallissa ei rokotettaisi alueilla, joissa ei voi käyttää joukkoliikennettä.

Kärnä pitää Bernerin esittelemää mallia valtion väyläyhtiöstä kehittämiskelpoisena, muttei vielä valmiina ratkaisuna.

– Pidän tärkeänä, että malli jakaa liikenneväylien omistuksen valtion ja maakuntien kesken. Tämä tarkoittaa, että maakuntien mahdollisuus poliittiseen ohjaukseen suhteessa toteutettaviin väylähankkeisiin lisääntyisi merkittävällä tavalla nykyisestä, Kärnä kirjoittaa tiedotteessaan.

Kärnä pitää myös tärkeänä, että ulkomaalainen liikenne saataisiin maksamaan Suomen teiden käytöstä.

Kansanedustaja kehottaa kaikkia ottamaan kantaa liikennejärjestelmän kehittämiseen.

– Asiakkaille on taattava aito valinnanvapaus kilometriperusteisen ja aikaan perustuvan hinnoittelun välillä. Aikaan perustuvalla hinnoittelulla paljon ajavat hyötyvät. Mallin on varmistettava, että liikenteen kustannukset eivät lisäänny sellaisilla seuduilla, joissa mahdollisuutta joukkoliikenteen käyttämiseen ei ole, Kärnä kirjoittaa.

Tähän hän esittää veronkevennysten viilaamista niin, että polttoaineverotukseen kohdentuvaa veronalennusta kasvatettaisiin 600 - 800 miljoonaan euroon. Kärnän mukaan alennus voisi olla maakunnallinen niin, että esimerkiksi Lappiin ja Kainuuseen kohdennettaisiin muuta maata suuremmat helpotukset.

Lue seuraavaksi