Wille Rydman Helsingin korruptiovyyhdistä: "Kaupungilla on vakava itsetutkiskelun paikka"

Kaupungin toimia valvovan tarkastuslautakunnan puheenjohtajan mukaan on huolestuttavaa, että Opetusviraston väärinkäytöksiä ei huomattu aiemmin.

korruptio
Wille Rydman
Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Wille Rydman (kok.)Yle

Helsingin tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Wille Rydman (kok.) kertoo järkyttyneensä kuullessaan opetusviraston turvallisuusjohtaja Hannu Suoniemeen kohdistuvista korruptioepäilyistä.

Ylen Ykkösaamun torstaina haastattelema Rydman ihmettelee, että rikollinen toiminta on voinut jatkua vuosia kenenkään huomaamatta.

– On huolestuttavaa, ettei tällainen ole tullut missään vaiheessa esiin, Rydman kommentoi.

Tarkastuslautakunnan tehtäviin kuuluu muun muassa kaupungin talouden ja hallinnon seuranta. Tarkastuslautakunta on poliittisista päättäjistä koostuva valvontaelin, joka keskittyy valvomaan vastaako virastojen toiminta niitä strategisia tavoitteita, joita kaupunginvaltuusto on niille asettanut.

– Helsinki on valtavankokoinen viiden miljardin euron kaupunkikonserni, joten valvontaa tarvitaan monenlaista, Rydman sanoo.

Monenlaisella valvonnalla hän tarkoittaa esimerkiksi esimiehen valvontaa alaisiaan kohtaan, virastojen sisäisiä tarkastuksia sekä tilintarkastustoimintaa.

Rydman ei kiirehdi spekuloimaan, missä kohdin on toimittu väärin, jotta väärinkäyttö on ollut mahdollista.

– Käynnissä on nyt poliisitutkinta, jonka jälkeen sitten asianmukainen oikeusprosessi. Joka tapauksessa kaupungin toiminnassa on virhe, jos tällaista on ollut mahdollista tapahtua.

Rydman sanoo, että kaupungilla on nyt vakavan itsetutkiskelun paikka.

– On syytä miettiä, miten näin kävi ja miten käytäntöjä voisi muuttaa, ettei tällaista tapahtuisi jatkossa.

Rydman sanoo, että jos valvonta on pettänyt yhdessä virastossa, koko tilanne on arvioitava muidenkin virastojen kautta.