Autokauppias: Myös käytettyjen autojen kauppa hyötyisi autoveron poistosta

Kauppias perää nopeita ratkaisuja, sillä epävarmuus vaikeuttaa kaupankäyntiä.

liikenne
Käytettyjen autojen kauppa Raisiossa (Visa-Auto).
Visa-Auton johtaja Samuli Hietarinta.Dmitri Volgin / Yle

Raisiossa käytettyjä autoja myyvän Visa-Auton johtaja Samuli Hietarinta sanoo, että liikenneministeriön suunnitelma autoveron poistamisesta hyödyttäisi myös käytettyjen autojen kauppaa.

– Tässä ollaan menossa oikeaan suuntaan. Autoveron poisto parantaa sekä uusien että käytettyjen autojen kauppaa, Samuli Hietarinta sanoo.

Autokauppiaan mielestä päätöksiä pitäisi saada pikaisesti aikaiseksi, sillä tilanne on hankala, kun ei tiedetä mitä on tulossa.

– Epävarmuustilanne on kuluttajien kannalta raastava. Lähitulevaisuudessa kaupankäynti tulee hidastumaan, Hietarinta pohtii.

Käytettyjen autojen hinnat laskevat

Samuli Hietarinta uskoo, että varsinkin pitkällä tähtäimellä käytettyjen autojen kauppa tulee lisääntymään.

– En usko, että autoveron poisto tulee vaikuttamaan käytettyjen autojen kauppaan negatiivisesti, koska välirahat tulevat kuitenkin aina säilymään.

Mikäli liikenneministeriön suunnitelma autoveron poistamisesta menee läpi, myös käytettyjen autojen kauppiaat joutuvat siihen reagoimaan.

– Meidän on silloin pakko laskea hintoja. Olemme varautuneet jo vuosia siihen, että näin saattaa käydä, Samuli Hietarinta sanoo.

Osa autokauppiaista joutuu vaikeuksiin

Visa-Auto myy vuosittain noin 1 700 käytettyä autoa. Keskihinta on 10 000 euroa. Hietarinnan mukaan Visa-Autot selviävät autoveron poistamisesta, mutta eivät välttämättä kaikki alan toimijat. Yrityksillä saattaa olla vaikeuksia nimenomaan veronpoiston jälkeisessä siirtymävaiheessa.

– Meidän firmassamme resurssit riittävät, mutta varmaan osa liikkeistä joutuu vaikeuksiin ja saattaa joutua sulkemaan ovensa, Samuli Hietarinta arvioi.