Uusi tutkimus selvittää, millaiselle lapselle RS-virus on kohtalokkain

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa seurataan kolmen vuoden aikana noin 2 000 vastasyntynyttä.

RS-virukset
Vastasyntyneen käsi pitää kiinni sormesta
Turussa tutkitaan vastasyntyneiden sairastuvuutta RS-virukseen.Yle

Turussa käynnistyy tutkimus, joka pyrkii selvittämään lasten sairastuvuutta RS-virukseen. Samalla selvitetään, kuinka paljon virus aiheuttaa lapsille sairaalahoitoja.

Tutkimus on saanut 600 000 euron rahoituksen ja on osa kansainvälistä tutkimusprojektia.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa seurataan kolmen vuoden aikana noin 2 000 vastasyntynyttä. Tutkimusta johtaa Turun yliopiston lastentautiopin professori Terho Heikkinen.

– Pyrimme selvittämään, mikä on RS-virukseen liittyvä tautitaakka ja mitkä ovat sen taloudelliset vaikutukset.

Lääkkeet ja rokotteet kehitteillä

RS-virus on maailmanlaajuisesti merkittävin pikkulasten hengitystieinfektioiden aiheuttaja eikä siihen ole olemassa rokotteita tai tehokkaita lääkkeitä. Lääkkeitä ja rokotteita kehitetään kuitenkin koko ajan.

– Kun meillä toivottavasti muutaman vuoden päästä on lääkkeitä ja rokotteita käytettävissä, tiedämme kenelle niitä pitäisi antaa. Pyrimme löytämään tekijöitä, joilla pystyisi ennustamaan, onko vastasyntynyt isossa riskissä RS-virustaudin suhteen, sanoo Terho Heikkinen.

RS-virustutkimus selvittää myös viruksen esiintyvyyttä eri maissa.

Turussa paljon tietoa influenssasta

Turun yliopiston lastentautiopin professori Terho Heikkinen on tehnyt influenssaaan liittyvää tutkimusta jo vuodesta 2000 alkaen. Heikkisen mukaan tutkimuksen ansiosta Suomessa otettiin influenssarokotukset lasten rokotusohjelmaan mukaan.

– Juuri julkaistussa tutkimuksessamme totesimme, että lähes 30 prosenttia alle kolmevuotiaista turkulaislapsista sairastuu vuosittain RS-virusinfektioon. Ja lähes 60 prosenttia näistä lapsista saa RS-virusinfektion komplikaationa korvatulehduksen. Kyse on siis merkittävästä lapsia ja heidän perheitään rasittavasta sairaudesta, sanoo Heikkinen.

RS-virukseen liittyy huomattava kuolleisuus kehitysmaissa

RS-viruksen tyypillinen taudinkuva imeväisillä on ilmatiehyiden tulehduksesta johtuva uloshengitysvaikeus. Tämä vuoksi noin 2–3 prosenttia lapsista joutuu ensimmäisen ikävuotensa aikana sairaalahoitoon.

Tuoreiden arvioiden mukaan maailmassa sairastuu vuosittain yli 30 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta RS-viruksen aiheuttamaan alahengitystieinfektioon, johon liittyy myös huomattavaa kuolleisuutta. RS-virus aiheuttaa todellisen ongelman kehitysmaissa.

– Suomessa ja muissa länsimaissa RS-viruksen aiheuttama kuolleisuus on matala. Kehitymaissa RS-virus on yksi merkittävimpiä pienten lasten tappajia, Heikkinen sanoo.

RS-virustutkimus kestää viisi vuotta. Eurooppalainen tutkimuskonsortio RESCEU koostuu 18:n eurooppalaisen yliopiston, kansanterveyslaitoksen tai lääketehtaan tutkijoista. Mukana ovat muun muassa Oxfordin yliopisto ja Lontoon Imperial College. Turun yliopisto yhdessä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa on tutkimuskonsortion ainoa suomalainen jäsen.