Onnea on ruisleipä – ja autuutta se, kun "vaimo leipoo juureen"

– Tärkeintä on, että Berlusconi lyödään maanrakoon suomalaisella ruoalla, sanoo ruisleivän suuri ystävä. Ruisleipä on äänestetty 50 000 suomalaisen voimin kansallisruuaksemme.

suomalainen keittiö
Uutisvideot: Ruisleivästä kansallisruoka
Uutisvideot: Ruisleivästä kansallisruoka

Yle tapasi ruisleivän suurena päivänä Matkamessuilla Hilari Kiviharjun, joka tunnustautuu ruisleivän ystäväksi. Hän ei suinkaan ole ainoa – suomalaiset valitsivat herkun 100-vuotisjuhlavuonna maamme kansallisruuaksi äänestyksessä, jonka eri vaiheisiin osallistui 50 000 suomalaista.

Taakse jäivät karjalanpaisti, paistetut muikut, graavattu kala, mustikkapiirakka ja pitsa – jota voidaan hyvin väittää Suomen suosituimmaksi evääksi.

– Tärkeintä on, että Berlusconi lyödään maanrakoon puolukalla ja mustikalla, sanoo Hilari Kiviharju.

Leipätiedotuksen teettämässä kuluttajatutkimuksessa jopa joka toisessa kodissa syötiin päivittäin rukiista palaleipää (siirryt toiseen palveluun). Me suomalaiset tapaamme ostaa ruisleipämme kaupasta myös limppuna, reikämallisena, hapankorppuna tai trendikkäästi ruissipsinä. Onnekkaimmat kuten herra Kiviharju saavat lämpimäisensä kotiuunista.

– Vaimo leipoo juureen. Kun se on tuoretta, sehän on parasta silloin.

Äänestyksen ensimmäisessä vaiheessa kesällä 2016 noin 10 000 suomalaista ehdotti yli tuhatta ruokaa kansallisruokafinalisteiksi. Ruoka-alan asiantuntijoista koottu raati huolehti, että kilpailun finalistit edustavat monipuolisesti suomalaista ruokakulttuuria tarinoiltaan, raaka-aineiltaan ja valmistustavoiltaan. Kansallisruoka valittiin syksyllä finalistien joukosta toisella äänestyksellä, johon tuli noin 40 000 ääntä.

Ruisleipä sai 9 783 ääntä eli noin 25,7 prosenttia annetuista äänistä.

Infografiikka

Rukiilla on havaittu terveyttä edistäviä vaikutuksia monessa tutkimuksessa. Yksi on parin vuoden takainen Itä-Suomen yliopiston johtama tutkimus, jossa pohjoismainen ruokavalio vaikutti suojaavan kroonisilta sairauksilta. Tutkimuksessa osallistujille syötettiin muun muassa täysjyväviljoja, erityisesti ruista, ja verrokkiryhmälle vähäkuituisia viljatuotteita, voipohjaisia levitteitä ja rajoitetusti kalaa.