1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. verotus

Tulli karhusi ulkomaalaisilta nettiviinakaupoilta lähes kaksi miljoonaa euroa

Ulkomaiset netin alkoholikaupat myyvät juomat Suomeen, mutta jättävät toisinaan verot maksamatta. Tulli puuttui asiaan ja keräsi tuntuvan summan.

Verotus
Alkoholia sisältäviä laatikoita tullissa.
Tullin takavarikoimaa ulkomailta tilattua alkoholia eteläisen tullipiirin tiloissa Helsingissä vuonna 2017.Suomen tulli

Tulli aloitti viime vuonna tehostetun alkoholin etämyyjien valvonnan osana Tullin harmaan talouden vastaista toimintaa.

Panostus toi verottajan pussiin tuntuvan summan: Tulli karhusi alkoholikauppiailta maksamattomia veroja lähes kaksi miljoonaa euroa vuoden aikana.

Se on kuitenkin mahdollisesti vain palanen koko potista. Tullin oman arvion mukaan alkoholin verkkokaupan väärinkäytökset johtavat vuosittain jopa kymmenen miljoonan veromenetyksiin. Tämäkin arvio on jo vuosia vanha, ja netissä käyty alkoholikauppa puolestaan kasvaa nopeasti.

Tullin valvonta on keskittynyt suurimpiin alkoholin etämyyjiin. Tutkittavat tapaukset ovat koskeneet Virossa toimivia yrityksiä, joilla on ollut alkoholin myyntiin tarkoitetut suomenkieliset verkkokaupat.

Veronkanto siirtyi Tullilta – jälkiveronkanto keskeytyi

Tulli ei kuitenkaan jatka verojen karhuamista. Tämä johtuu siitä, että valmisteverotus ja maahantuonnin arvonlisäverotus siirrettiin vuodenvaihteessa Tullilta Verohallinnon hoidettavaksi. Siirtymän myötä verojen karhuaminen nettikauppiailta on toistaiseksi keskeytetty.

– Verottaminen kuitenkin jatkuu Verohallinnossa tehtävien siirtymisen vuoksi aiheutuneen suvantovaiheen jälkeen, sanoo ylitarkastaja Seppo Raitolahti Verohallinnosta.

Alkoholiveron karhuaminen ulkomaisten nettikauppiaiden myyjiltä ei kuitenkaan ole yksinkertaista. Tämä ei Raitolahden mukaan johdu lainsäädännöllisistä asioista vaan esimerkiksi siitä, että myyjät ovat hajallaan pitkin Eurooppaa.

– Se ei ole mikään letunkääntöjuttu, että tuosta noin ruvetaan verottamaan. Verkkosivut ovat milloin milläkin kielellä, toimijoita on paljon, ja ne on haulikolla ammuttu Euroopan kartalle, Raitolahti sanoo.

Joskus myös huomataan, että vuosia sitten verot maksamatta jättänyt on jo ehtinyt sulkea verkkoputiikkinsa, ja on siten vaikeammin tavoitettavissa.

– Tällaisia yllätyksiä tulee, kun joukkoa seuraa.