Hyppää sisältöön

Huumeparoni El Chapo luovutettiin Yhdysvaltoihin

Joaquin "El Chapo" Guzmania odottavat Yhdysvalloissa syytteet muun muassa huumeiden salakuljetuksesta, rahanpesusta ja murhasta.

Huumekuningas "El Chapo" Meksiko Cityssä tammikuussa 2016, jolloin hänet saatiin uudelleen kiinni.

Pitkään Meksikon etsityimpiin huumepomoihin kuulunut Joaquin ”El Chapo” Guzman on luovutettu Yhdysvaltojen viranomaisille, Meksikon viranomaiset kertovat. Yhdysvaltain oikeusministeriö on vahvistanut Guzmanin olevan matkalla Yhdysvaltoihin. Ministeriö ilmaisi myös kiitokset Meksikolle yhteistyöstä.

Luovutus tapahtui Meksikon korkeimman oikeuden hylättyä Guzmanin viimeisimmät vetoomukset luovutuksen estämiseksi. Päätös luovuttamisesta oli tehty viime vuoden toukokuussa. Heinäkuussa 2015 Guzman tuotti harmaita hiuksia Meksikon viranomaisille paettuaan Altiplanon huipputurvallisesta vankilasta 1,5 kilometriä pitkän tunnelin kautta.

Huumepomoa odottavat Yhdysvalloissa syytteet murhasta, rahanpesusta ja huumeiden myynnistä. Maa on nimennyt Guzmanin maailman vaikutusvaltaisimmaksi huumepomoksi. Meksikon ulkoministeriön mukaan Yhdysvallat on antanut takuut siitä, ettei Guzmanille vaadita kuolemantuomiota. Meksiko on lakkauttanut kuolemantuomion, eikä luovuta kansalaisiaan maihin, joissa heitä saattaa odottaa teloitus.

El Chapon johtama Sinaloan huumekartelli on muun muassa salkuljettanut Yhdysvaltoihin tonneittain kokaiinia ja marihuanaa. Kartelli on syyllistynyt myös lukuisiin muihin rikoksiin, kuten rahanpesuun, kiristykseen ja lukemattomiin murhiin.

Lähteet: AP, AFP

.
.