Miljardiluokan korruptiovyyhtiä tutkinut tuomari kuoli lento-onnettomuudessa Brasiliassa – poliisi aloittanut tutkinnan

Tuomari Teori Zavascki tutki poliitikkojen osuutta öljyjätti Petrobrasiin liittyvään lahjontaan ja oli julkistamassa tutkinnasta uusia tietoja. Hän kuoli pienlentokoneen syöksyttyä mereen.

Brasilia
 tuomari Teori Zavescki
Brasilian korkeimman oikeuden tuomari Teori Zavescki sai surmansa torstaina lento-onnettomuudessa.Fernando Bizerra Jr. / EPA

Poliisi aloittaa tutkinnan Brasilian korkeimman oikeuden tuomarin Teori Zavasckin kuolemasta. Zavascki sai surmansa torstaina lento-onnettomuudessa, kun häntä kuljettanut pienkone putosi Paratyn kaupungin lähistöllä Brasilian rannikolla.

Zavascki oli ollut johtamassa öljy-yhtiö Petrobrasiin liittyvää korruptiotutkintaa, ja hänen oli määrä julkistaa ensi kuussa uutta tietoa asiasta. Brasilian historian suurimmassa lahjustutkinnassa on epäiltynä yli sata poliitikkoa ja liikemiestä. Lahjuksia epäillään annetun ainakin kahden miljardin euron edestä.

Onnettomuus herätti tuoreeltaan epäilyjä Brasiliassa ja ulkomailla.

– On vaikea uskoa, että tämä oli vain onnettomuus, kommentoi Brasilian syyttäjäjärjestön puheenjohtaja Alan Mansur Twitterissä.

Myös muun muassa korruptionvastainen järjestö Transparency International on vaatinut tutkintaa asiasta.

Onnettomuushetkellä rankka sade

Zavasckia kuljettanut pienkone syöksyi mereen torstaina iltapäivällä. Näkyvyys oli onnettomuushetkellä heikko rankan sateen takia. Lentokoneessa oli neljä matkustajaa, joista kolmen ruumiit on löydetty.

– Näimme, että lentokoneen sisällä oli elossa oleva nainen. Yritimme avata konetta, mutta se oli liian myöhäistä, ja hän upposi hylyn mukana, onnettomuuspaikalle ensimmäisenä tullut Lauro Koehler kertoi Globo News -televisiokanavalle.

Koehlerin mukaan lentokone kaarsi jyrkästi kohti merta ennen onnettomuuttaan. Ensimmäisenä veteen osui lentokoneen oikean siiven kärki.

Poliitikkojen nimiä oltiin paljastamassa

On epäselvää, miten korruptiotutkinta jatkuu Teori Zavasckin kuoleman jälkeen. Sekä hallituspuolueen että tärkeimmän oppositiopuolueen poliitikkoja on epäiltynä lahjonnasta. Asiantuntijoiden mukaan politikkojen olisi kuitenkin vaikea pysäyttää tutkintaa sen saaman julkisuuden takia.

Zavascki johti Petrobrasin korruptiotutkinnan haaraa, joka keskittyi juuri poliitikkojen osuuteen lahjonnassa. Hänen oli määrä tehdä helmikuussa päätöksiä sovittelutapauksista, jotka olisivat saattaneet paljastanaa kymmenien poliitikkojen osuuden lahjontaan.

Brasilian presidentti Michel Temer on määrännyt kolmen päivän suruajan kuoleman takia. Temerin itsensä nimi on noussut esiin korruptiotutkinnassa, mutta häntä ei ole syytetty mistään.

Lähteet: AP, Reuters