Kahdeksan miljoonaa rasiaa vuodessa – Suomen suosituin valmisruoka täyttää 60 vuotta

Rusinoilla tai ilman, ehkä jopa ketsupin kanssa. Maksalaatikko on suomalaisten lohturuoka.

maksalaatikko
Maksalaatikossa synttärikynttilöitä
Antti Haanpää / Yle

Saarioisten silloinen toimitusjohtaja Reino Avonius oli 50-luvulla kaukaa viisas mies.

– Hän oli visionääri. Hän näki, että naiset tulevat lähtemään kotoa töihin, heillä ei ole aikaa tehdä ruokaa. Niinpä täytyy ruveta tekemään valmista ruokaa, kertoo Saarioisten innovaatiojohtaja Mirja Lonka.

Aiemmin kaupoissa oli jo säilykepunajuuria ja -kurkkuja. Myös ensimmäiset valmisruoat olivat säilykkeitä. Tuoretta valmista ruokaa ei vielä kukaan ollut keksinyt tuoda kauppoihin.

– Kaikki lähti hyvin pienestä. Maksalaatikoita valmistettiin aluksi vain joitakin kymmeniä rasioita päivässä. Myynti kasvoi koko ajan ja kaikki laatikot saatiin myytyä päivän aikana, niin siitä kasvu sitten alkoi.

Ensimmäisille valmisruoille naureskeltiin

Tuotannon kasvaessa piti kehittää myös uusia menetelmiä muun muassa hygienian varmistamiseen ja ruoan jäähdytykseen. Valmisruoka vaati myös aiempaa nopeampaa kuljetusta, tuoretta kun oli.

Teknistä muutosta hitaammin muuttuivat asenteet valmisruokaa kohtaan.

– Varmaan aluksi oli ennakkoluuloja ja huvittuneisuuttakin. Tuskin kukaan uskoi, minkälainen valmisruokien tulevaisuus olisi, innovaatiojohtaja Mirja Lonka sanoo.

Nykyään Saarioinen valmistaa noin kahdeksan miljoonaa rasiaa maksalaatikkoa vuodessa. Se on kirkkaasti Saarioisten myydyin tuote ja Suomen ostetuin valmisruoka.

maksalaatikko-annos
Tiina Jensen / Yle

Maksalaatikko: suomalaisten lohturuoka?

Ruokakulttuuri on monipuolistunut valtavasti 60 vuodessa. On sushit, kebabit, pizzat, tex-mexit... Silti maksalaatikko pitää pintansa.

Saarioisten Taloustutkimuksella jokin aika sitten teettämän tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaista syö usein tai ainakin silloin tällöin valmista maksalaatikkoa.

– Mielenkiintoista on, että rentojen, herkuttelijoiden ja perinteisten syöjien lisäksi myös terveystietoisiksi tai kokkaajiksi luokitellut ihmiset syövät välillä valmismaksalaatikkoa.

Helposti valmistettaviin perinneruokiin nojaava lohturuoka-trendi jyllää maailmalla. Saarioisten innovaatiojohtaja Mirja Lonka arvelee, että maksalaatikko voisi olla suomalaisten lohturuoka.

– Se tunne! Maku vie lapsuuteen. Se on myös helppo ruoka: sitä voi syödä ihan sellaisenaan, ei tarvita kastikkeita tai muita lisukkeita.

Maailma muuttuu, maksalaatikko ei

Maksalaatikon resepti on käytännössä sama kuin 60 vuotta sitten. Maksalaatikkofanit älähtävät heti, jos maku vähänkään muuttuu.

– Laatikkoon käytetään tiettyä riisilajiketta, jonka saannissa oli kerran haasteita. Testasimme vastaavanlaisia lajikkeita, mutta heti tuli kuluttajilta palautetta, että "mitä on tapahtunut? Oletteko muuttaneet reseptiä?!"

Saarioisten kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista syö maksalaatikkonsa mieluiten puolukkasurvoksen kanssa. Noin joka neljäs syö laatikon sellaisenaan. Erikoisin makuyhdistelmä lienee maksalaatikko ketsupilla – näin kertoo tekevänsä kolme prosenttia vastaajista.

Entä se tärkein kysymys: rusinoilla vai ilman? Makuasia. Ja niistähän ei voi kiistellä.