1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huumeet

Yllättäen Meksikosta Yhdysvaltoihin luovutettu huumeparoni El Chapo oikeuteen jo tänään

Joaquín "El Chapo" Guzmán luovutettiin yöllä Suomen aikaa Meksikosta Yhdysvaltoihin, ja hän joutuu vangitsemisoikeudenkäyntiin New Yorkissa jo tänään.

huumeet
Uutisvideot: Meksikolainen huumeliigan johtaja El Chapo vietiin Yhdysvaltoihin
Uutisvideot: Meksikolainen huumeliigan johtaja El Chapo vietiin Yhdysvaltoihin

Pahamaineista Sinaloa-huumekartellia johtanutta Guzmánia odottaa kuusi syytettä, kolmessa eri kaupungissa. Syytteet koskevat rahanpesua, huumekauppaa, sieppauksia ja murhaa.

Guzmánin luovutuksesta käytiin oikeustaistelua Meksikossa pitkään, ja nytkin yksi hänen asianajajistaan, Silvia Delgado kertoi televisioyhtiö Milenion haastattelussa, että hän oli yllättynyt luovutuksesta. Delgadon mielestä se oli laiton, koska luovutuksesta oli vireillä valitus.

Luovutuksen ajankohtaa – muutama tunti ennen Yhdysvaltain uuden presidentin, Donald Trumpin virkaanastujaisia – on epäilty tarkoitukselliseksi.

Guzmánin elämänkerran kirjoittanut Alejandro Almazan epäili, että Meksikon presidentti Enrique Pena Nieto halusi luovutuksella miellyttää Trumpia. Trump on arvostellut kovin sanoin Meksikoa laittoman siirtolaisuuden sallimisesta ja työpaikkojen rohmuamisesta.

Meksikon oikeusviranomaiset kiistävät, että ajankohdalla olisi poliittisia syitä.

Julkisuudenkipeä murhaaja ja pakotaituri

Guzmán pidätettiin alunperin Guatemalassa jo 90-luvulla, ja tuomittiin siellä murhasta ja huumekaupasta. Guatemalasta hänet luovutettiin Meksikoon, jossa hän pakeni pyykkivaunuun piiloutumalla huipputurvalliseksi luokitellusta vankilasta vuonna 2001.

Helmikuussa 2014 amerikkalaisten huumeviraston agenttien tukemat merijalkaväen sotilaat nappasivat Guzmánin Mazatlanista, jossa hän oli piileskellyt vaimonsa ja kaksostyttäriensa kanssa.

Mutta Guzmán pakeni uudelleen vain 17 kuukautta myöhemmin, heinäkuussa 2015. Guzmánin alaiset olivat kaivaneet 1,5 kilometriä pitkän tunnelin hänen sellinsä suihkusta ulos.

Tammikuussa 2016 hänet napattiin taas, tällä kertaa operaatiossa, johon osallistuivat amerikkalainen elokuvatähti Sean Penn ja meksikolainen näyttelijä Kate del Castillo. Turhamainen Guzmán oli ottanut yhteyttä näyttelijöihin tehdäkseen itsestään elokuvan.

Sinaloan huumekartelli toimii yhä, nyt johtajanaan tiettävästi Ismael "El Mayo" Zambada. Järjestöä pidetään yhtenä pääsyyllisistä Meksikon vuosikymmeniä jatkuneeseen huumeväkivaltaan. Kartellien väkivallassa arvioidaan kuolleen yli sata tuhatta ihmistä.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi