Valo kiipeää Rukan rinteille taidefestarin avustamana – lajissaan ensimmäinen maailmassa

Valotaiteeseen keskittynyttä tapahtumaa ei ole koskaan aikaisemmin tuotu tunturimaisemiin. Myös Kuusamon keskusta saa osansa valoloistosta.

Valoesitykset ja valotaide
Rukan Polar Night Light -valofestivaali 2017
Rukan valofestivaali tuo uusia värejä tunturiin.Ensio Karjalainen / Yle

Kun tunturin laella puhaltaa tuuli 40 metriä sekunnissa, on festivaalivalojen asentaminen kohtalaisen haasteellista, naurahtaa Rukan Polar Night Light -festivaalin johtaja Matti Jykylä.

Valotaiteeseen keskittyvä Sun Effects on pystyttänyt viikon ajan maailman ensimmäistä tunturissa järjestettävää valofestivaalia Rukalla. Kaksi ja puoli viikkoa kestävä valofestivaali avataan tunturimaisemassa lauantaina.

Valotaidetta monin eri tavoin

Ruka valaistiin keinovaloin
Rukan Polar Night Light -festivaali on ensimmäinen, joka järjestetään tunturimaisemassa.Ensio Karjalainen / Yle

Matti Jykylä on yhdessä Tuomas Rion kanssa järjestänyt Sun Effectsin suojissa vuosikausia muun muassa Lux Helsinki -tapahtumaa.

– Mereltäkin tuulee Helsingissä niin, että ulko-olosuhteissa olemme tottuneet työskentelemään. Mutta kyllä tunturissa työskentely on oma lajinsa, Jykylä hykertelee.

Jykylän mukaan valotaidetta voi kokea ja aistia Rukalla monin eri tavoin.

– Meillähän on valotaidetta myös Rukan kallioparkissa sekä Kuusamon kaupungin vesitornissa. Näin ollen valotaiteeseen voi tutustua sisätiloissakin.

– Mutta kyllä minä suosittelen, että jos tänne tulee niin ottaa sukset jalkaan ja hiihtelee tunturiin tutustumaan noihin mestoihin. Joko sukset tai lumikengät, tai kelkkakyyti. Kävellenkin tunturiin voi mennä, jos kunto kestää, Jykylä neuvoo.