Koipia ei ole katkottu, mutta ojaan on ajettu – liukkaat sivutiet kuntien murheena

Kansalaiset antavat kiukkuista palautetta kuntien tiemestareille toivottoman liukkaista sivuteistä. Paljon ei ole tehtävissä, kun hiekkakaan ei teillä pysy.

teiden kunnossapito
Lumi pöllyää, kun Juha Ristilä ajaa Kumaalantietä auraustraktorilla
Vähäinen lumi pöllyää, kun Juha Ristilä laittaa Laihialla Kumaalantietä ajettavaan kuntoon.Jarkko Heikkinen / Yle

Talven kelit ovat panneet teiden kunnosta huolehtivat urakoitsijat lujille. Sivuteillä jalka lipsuu ja autot käyttäytyvät holtittomasti, kun tiet muistuttavat enemmän luistinrataa kuin ajoteitä.

– Tällaista ei nyt tule mieleen. Minäkin olen kolmekymmentä vuotta aurannut näitä teitä, että kyllä tämä ilmojen vaihtelu sinne kärkipäähän menee, sanoo laihialainen urakoitsija Juha Ristilä.

Juha Ristilä päästelee auraustraktorillaan Kumaalantietä vähemmän liukkaaksi. Vähäinen lumi pöllyää ja traktorin perässä kampalana raastaa tienpintaa rikki.

– Se on nyt ainut vehje, mikä auttaa tällaiselle jäätikkökelille. Saadaan jään pinta rikki ja hiekat sieltä pintaan. Se auttaa aina seuraavaan sulakeliin saakka, selittää Juha Ristilä.

Kampalana traktorin perässä rikkoo tien jäisen pinnan ja autta hetkellisesti liukkauteen
Kampalana raapii jäiseen tienpintaan liukkautta poistavia rantuja.Jarkko Heikkinen / Yle

Ihmiset kiukkuisia somessa

Kuntien tieinsinöörit ovat saaneet melkoista ryöpytystä puskaradiossa. Ihmiset purkavat tuskastumistaan sivuteiden jatkuviin pääkallokeleihin.

– Siellähän se on. Ne, jotka siellä paapottaa voisivat soittaa suoraan minulle, niin minä neuvon. Henkistä apua en voi antaa, mutta urakoitsijalle soitan heti mahdollisissa ongelmatapauksissa, lupaa Laihian vs. katuinsinööri Mika Vuoto.

Henkistä apua en voi antaa, mutta urakoitsijalle soitan heti mahdollisissa ongelmatapauksissa.

Mika Vuoto

Laihialla on yli viisituhatta kilometriä sivuteitä hoidettavana. Normaalina talvena homma hoituu helposti, mutta nyt on ollut hankalaa. Autoja on päätynyt ojaan, mutta Mika Vuodon mukaan "koipia ei ole katkottu".

– Yllättävän vaikeaa on ollut, kun lämpötilat vaihtelevat näin rajusti. Välillä tulee lunta, vettä ja on pakkasta, ja taas lämmintä. Kaikkia pitäisi miellyttää, mutta se ei onnistu. Päiväpostiin mennessä pyritään tiet saamaan kuntoon, Mika Vuoto lohduttaa laihialaisia.

Traktorin hytistä näkyy komea peltoaukea ja pitkästi suoraa tietä lanattavaksi.
Lakeutta riittää Laihialla katseltavaksi ja sivuteitä hoidettavaksi kilometri kaupalla.Jarkko Heikkinen / Yle

Tiukennuksia tienpitoon?

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksessa ollaan hyvin perillä talven ongelmista sivuteillä. Vanhan Vaasan läänin kunnissa niitä on kaikkiaan yli viisituhatta kilometriä.

– Tänä talvena on ollut reippaasti enemmän sään vaihtelua. Nyt tutkitaan, kuinka hyvin teiden hoito on kyennyt vastaamaan tilanteeseen nykyisillä laatuvaatimuksilla. Näyttää, että auraus ja tienpinnan kitka eivät tyydytä, sanoo tienpidon suunnitteluyksikön päällikkö Vesa Leino.

ELY-keskuksessa on mietitty jo tienpidon laatuvaatimusten tiukentamista. Toisaalta sielläkin ymmärretään, että rahat eivät tahdo riittää parempaan. Kunnissakin ollaan määrärahojen riittävyyden kanssa tiukoilla.

– Rahathan loppuvat, se on nyt selvä. Mutta yöllä miehet lähtevät matkaan panemaan teitä kuntoon. Kunhan nyt tämän kevään yli selvittäisiin, niin sitten tilanne on toinen. Toivottavasti lumet sulaa edes kesäksi, murjaisee Mika Vuoto.