Hyppää sisältöön

Isis on tuhonnut jälleen osia historiallisesta Palmyran muinaismuistokaupungista

Ääri-islamilainen Isis on tuhonnut antiikinaikaisen kaupungin roomalaisesta amfiteatterin julkisivun sekä yhden kaupungin tunnetuimmista tunnusmerkeistä, Tetrapylonin.

Venäläissotilas Palmyran Tetrapylonin juurella toukokuussa 2016. Nyt Isis-järjestön kerrotaan räjäyttäneen rakennelman. Kuva: Sergei Chirikov / EPA

Syyrian valtion televisio kertoi tuhoista ja Syyrian museoviraston johtaja Maamoun Abdulkarim vahvisti tuhot uutistoimisto Reutersille.

Abdulkarimin mukaan tuho on tapahtunut 26.12.-10.1. välisenä aikana, paikalta otettujen satelliittikuvien perusteella.

Tetrapylon on neljän pylväsrakennelman monumentti, jonka lävitse kulkee pylväiden reunustama kaupungin pääkatu.

Venäjä varoitti jo keskiviikkona, että Isis-järjestö on siirtänyt suuria määriä räjähteitä Palmyraan ja valmistelee raunioiden räjäyttämistä. Järjestö liikuttelee joukkoja ja aseistusta pois Irakissa sijaitsevasta Mosulista, joka on siirtymässä Irakin ja Yhdysvaltain johtaman liittoutuman käsiin.

Isis valtasi Palmyran toista kertaa joulukuussa, kun Syyrian armeija vetäytyi kaupungista. Ensimmäisellä kerralla – toukokuusta 2015 maaliskuuhun 2016 – Isis tuhosi järjestelmällisesti kaupunkia runtelemalla patsaita ja rakennuksia. Isis muun muassa vaurioitti riemukaarta ja Baalin ja  Baalšaminin temppeleitä.

Kun Isis ensimmäisen kerran valtasi Palmyran, se tuhosi muun muassa riemukaarta. Kuva: Youssef Badawi / EPA

Palmyra oli tärkeä kaupunki antiikin aikana, ja se on rakennettu ennen kaikkea 1. ja toisella vuosisadalla jälkeen ajanlaskun alun. Se on YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon maailmanperintökohde. (siirryt toiseen palveluun)

Täydennetty klo 11.42