1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. radiopuhelimet

Perinteinen radiopuhelin katkaisee radiohiljaisuuden kännykkää nopeammin

Esimerkiksi vapaaehtoisella pelastuspalvelulla, autourheilijoilla ja metsästäjillä on käytössään yhteensä kymmeniä tuhansia perinteiseen tapaan toimivia radiopuhelimia. Laitteiden määrä saattaa kasvaa, sillä kuluvan vuoden alusta myöskään VHF-alueen harrastepuhelimille ei ole tarvinnut hakea maksullista radiolupaa.

Yrittäjä Juha Tuovisen mukaan etenkin maanrakennusalan yritykset käyttävät yhä LA-puhelimia työkoneissaan ja ajoneuvoissaan. Taustalla vuoden alusta lupavapaiksi muuttuneita harraste-VHF -puhelimia. Kuva: Jarmo Koponen / Yle

Häiriöistään ja näennäisenkin viestintäsalaisuuden puuttumisesta huolimatta puhepainikkeisilla, kenen tahansa ostettavissa olevilla radiopuhelimilla on käyttäjäkuntansa.

Muun muassa maanrakennusalalla yhteyksiä työkoneiden ja ajoneuvojen välillä pidetään yhä paikoin LA-laitteilla.  Vastaavasti tavarataloissakin myytäviä PMR-puhelimia ostetaan käytettäväksi niin pyöräretkillä, laskettelurinteissä kuin leluinakin.

Jatkossa radiokanavilla saattaa olla nykyistäkin enemmän käyttäjiä, sillä 2017 alusta osana yleistä norminpurkua Viestintävirasto vapautti radioluvista myös 68 megahertsin alueen VHF-taajuksia käyttävät puhelimet. 

Tämän alueen puhelinten suurimpia käyttäjäryhmiä ovat olleet metsästäjät, autourheilun harrastajat sekä vapaaehtoisen pelastuspalvelun toimijat. 

Vaikka yleisesti ottaen taajuuksien käyttö on kansainvälisesti säädeltyä, voitiin luvituksesta luopua omalla ratkaisulla.

Suomi päätti itse

– Päätös on kansallinen. Todettiin, että näitä lähettimiä on käytetty pitkään harrastus- ja työyhteyksissä ilman merkittäviä häiriöitä, perustelee apulaisjohtaja Tapio Penkkala Viestintävirastosta.

Mitään suurta ryntäystä radiopuhelimia myyviin liikkeisiin harraste-VHF-laitteiden vapauttaminen ei ole tiettävästi aiheuttanut, sillä lupavapaus alkoi samaan aikaan kun laitteiden tärkein käyttösesonki eli hirvijahti päättyi.

Muun muassa Vantaalla radiopuhelimia myyvässä ja huoltavassa Tecnicom service Oy:ssä kuitenkin arvioidaan, että kiinnostus esimerkiksi PMR-puhelimia pitemmälle kantavia harraste-VHF-puhelimia kohtaan kasvaa. 

- Ostokynnys madaltuu, kun ei tarvitse anoa lupaa, ennakoi yrittäjä Juha Tuovinen.

Nopeaa yhteisöllisyyttä

Muutenkin perinteisillä puhepainikkeisilla radiopuhelimilla on ryhmäviestinnässä lähes jokaisen taskusta löytyviin kännyköhin verrattuna etuja.  

– Kun painat puhepainiketta, niin heti koko porukka kuulee,  sanoo Tuovinen.

Yhteys kaikille kuuluvuusalueella oleville avautuu sekunnin murto-osassa,  kun kännyköissä linjan saaminen auki voi kestää selvästi pitempään.

Niin PMR,  LA- kuin harraste-VHF-laitteidenkin hyvä puoli on myös se , että ne eivät tarvitse tukiasemia. Paikallinen yhteydenpito voi siis jatkua, vaikka myrsky tai sähkökatko olisi vaientanut yleisen televerkon.

Huomattavaa kuitenkin on, että uusi lupavapaus ei koske kaikkia VHF-alueen radiopuhelimia. 

Esimerkiksi veneilijöiden tarvitsemiin meri-VHF -puhelimiin vaaditaan yhä sekä lupa että käyttäjän pätevyystodistus.