Ylen uusi podcast-sarja alkaa Afrikasta ja päätyy Juutinraumalle – kamerunilainen Patrick ylitti muurin Eurooppaan

Eurooppaan pyrkii jatkuvasti siirtolaisia Espanjalle kuuluvan Ceutan kautta. Kuusi ja puoli metriä korkea aita ei pysäytä paremman elämän toivossa liikkuvia.

Valtioiden rajat
Huppupäinen tumma mies istuu penkillä, katsoo kännykkään, edessä meri.
Satoja Ceutan raja-aidan ylittäneitä nuoria odottaa pääsyä Eurooppaan.Yle / Sari Taussi

*CEUTA *Käsissä ja jaloissa näkyy vaaleita, hieman ihosta koholla olevia arpia. Niitä kamerunilainen Patrick sai raajoihinsa, kun hän yhtenä aamuyönä päätti lopettaa piileskelyn Marokossa ja pyrkiä Euroopan puolelle.

– Nämä tulivat, kun kiipesin aidan yli.

Patrick kertoo, kuinka hän ja muut metsässä oleilleet nuoret afrikkalaismiehet lähtivät liikkeelle.

– Joku vahti kaiken aikaa, näkyykö poliiseja. Kun heitä ei näkynyt, lähdimme yksitellen lähestymään aitaa, Patrick kertoo tapahtumista lokakuussa 2016.

Sinä yönä Marokon ja Espanjalle kuuluvan Ceutan välissä sijaitsevalle raja-aidalle rynnisti yli 400 afrikkalaista. Heistä peräti 256 pääsi Espanjan puolelle. Osa kiipesi Patrickin lailla aidan yli, osa rikkoi yhden aidassa olevista porteista ja juoksi siitä läpi.

Vartiotorinissa oleva rajapoliisi katsoo kiikareille merelle, ulkona näkyy teräsaita, rantaa ja merta.
Espanjalainen rajapoliisi täyhyilee merta Ceutan ja Marokon rajalla.Yle / Sari Taussi

*Ceutan raja-aidan korottaminen *alkoi toden teolla kymmenisen vuotta sitten, kun useita afrikkalaisia siirtolaisia kuoli Espanja ja Marokon rajapoliisien tulituksessa.

Nyt raja-aitoja valvotaan huipputekniikalla, muun muassa liiketunnistimilla ja lämpökameroilla. Käytännössä Ceutasta valvotaan EU:n ulkorajaa.

– Aitaa on käyty katsomassa useimmista EU-maista. Unkarissa taidetaan rakentaa samanlaista aitaa, sanoo rajapoliisi Alfonso Cruzado.

Patrickin tarina Ceutassa aloittaa Ylen podcast-sarjan muureista, jotka jakavat ihmisiä sen molemmille puolille eri puolilla maailmaa. Ulkomaantoimittaja Sari Taussin Muurit-sarjan neljä ensimmäistä osaa löydät tästä linkistä Yle Areenasta.

*Sarjassa käydään myös *Tanskan ja Ruotsin rajalla. Kööpenhaminan ja Malmön yhdistävälle Juutinrauman sillalle on kohonnut eräänlainen muuri, kun Ruotsi aloitti rajatarkastukset toissa vuonna Juutinrauman junan pääteasemalla Hylliessä.

Lisäksi henkilökortti tarkastetaan junan lähtöpaikassa, Kastrupin lentokentällä Kööpenhaminassa.

Nainen katsoo teräsaitaa kiinnitettyä lappua. Aidassa on punaisia rusetteja.
Pia Ukkonen lukee junamatkustajan viestiä Hylliessä Ruotsissa. Viestissä toivotaan paluuta normaaleihin vuoroihin Juurinrauman sillan junassa.Yle / Sari Taussi

Tarkastukset ovat käytännössä pysäyttäneet turvapaikanhakijoiden tulon Ruotsiin. Samalla tarkastukset rasittavat etenkin tuhansia päivittäin junalla Ruotsista Tanskassa työssä käyviä ihmisiä

– Koskaan ei tiedä kuinka kauan kotimatka kestää, sanoo suomalainen Pia Ukkonen, joka asuu Lundissa ja käy päivittäin junalla töissä Pohjoismaiden ministerineuvostossa Kööpenhaminassa.

Podcast-sarja Muurit jatkuu myöhemmin keväällä.