1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. DNA

Satakunnan Puhelimen ex-toimitusjohtaja somessa: "Findan voisi lopettaa"

DNA:n suuromistaja Findassa on käynnissä valtataistelu.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Satakunnan Puhelimen entinen toimitusjohtaja Veikko Naire pitää pörssiyhtiö DNA:n suuromistajaa Findaa nykymaailmassa turhana yhtiönä. Hän kertoo mielipiteensä sosiaalisessa mediassa.

Findassa on käynnissä valtataistelu. Findan nykyjohdon taakse kerätään pienomistajilta kirjeitse valtakirjoja. Findan omistajina on tuhansia yksityishenkilöitä, koska yhtiö perustettiin vanhojen paikallisten puhelinyhtiöiden pohjalle. Findan nykyjohto pelkää, että osakkeita ostavat rahastot pystyvät valtaamaan Findan ja vaihtamaan sen johdon.

"Tarkoitettu väliaikaiseksi"

Naire muistuttaa, että Finda ja holdingyhtiö Luuri oli tarkoitettu vain väliaikaisiksi, DNA:n käynnistämisen turvaaviksi vakauttajiksi.

– Silloinen yhtiön hallitus lupasi omistajille kehittää omistus mahdollisimman pikaisesti likvidiksi, julkisesti noteeratuksi. Siitä on nyt reilusti yli 10 vuotta, Naire toteaa päivityksessään Facebookissa.

"Valtakirjoja ei tulisi antaa"

Nairen mukaan Findan omistus on edelleen niin hajautunutta, että selkeää omistajatahtoa ei helposti synny. Hänen mielestään selkeintä olisi nyt purkaa väliaikaiset "leikkikehät" ja saattaa varsinaisten omistajien osakeomistus likvidiksi DNA-pörssiyhtiön omistukseksi.

– Findan merkittävä kassavarallisuus tulisi jakaa omistajille pääomapalautuksina. Tämä on erityisen ajankohtaista, koska listaamattomien yhtiöiden osinkokohtelun - omistajan kannalta edullista - verolakia pyritään muuttamaan. Minun näkemykseni on, että nyt koottavia valtakirjoja ei pitäisi antaa.

Naire korostaa, ettei hän ole yli kymmeneen vuoteen toiminut puhelinalalla.

– Minulla ei ole tiedossa liikesalaisuuksia siitä, mitä Findassa tai DNA:ssa tapahtuu.