Väyrysen kansalaispuolue piti ensimmäisen tiedotustilaisuuden – ohjelmassa vaaditaan nopeaa eroa eurosta

Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen perustama kansalaispuolue vaatii, että Suomen on erottava eurosta mahdollisimman pian.

Paavo Väyrynen
Sami Kilpeläinen, Paavo Väyrynen ja Sakari Linden Kansalaispuolueen tiedotustilaisuudessa Helsingissä.
Varapuheenjohtaja Sami Kilpeläinen (vas.), puheenjohtaja Paavo Väyrynen ja hallituksen jäsen Sakari Linden Kansalaispuolueen tiedotustilaisuudessa Helsingissä perjantaina.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Paavo Väyrynen aikoo toimia jatkossa sekä kansalaispuolueen että keskustan edustajana Euroopan parlamentissa. Eduskuntaan hän palaa aikaisintaan ensi syksynä. Uuden kansalaispuolueen paikka on Väyrysen mukaan poliittisessa keskustassa.

Kansalaispuolue tähtää seuraaviin eduskuntavaaleihin. Väyrysen mukaan uusi puolue ei aseta ehdokkaita huhtikuun kuntavaaleihin ja tuleviin maakuntavaaleihin osallistuminen on vielä auki.

Kansalaispuolueen ensimmäisessä tiedotustilaisuudessa Helsingissä esiteltiin puolueen ulko- ja Eurooppa-poliittinen ohjelma sekä maahanmuuttopoliittinen ohjelma.

Väyrysen rinnalla puolueen ohjelmia esittelivät muut kansalaispuolueen puoluehallituksen jäsenet. Varapuheenjohtajana toimii keskustataustainen Sami Kilpeläinen ja kolmas jäsen on perussuomalaisista eronnut Sakari Linden.

Euro uhkaa itsenäisyyttä

Väyrynen kertasi tiedotustilaisuudessa kansalaispuolueen lyhyttä historiaa. Puolueen perustaminen on Väyrysen mukaan liittynyt Suomen euroeroa ajaneen kansalaisaloitteen käsittelyyn.

Kansalaispuolueen ohjelmassa vaaditaan Suomen nopeaa euroeroa. Ohjelmassa todetaan, että jäsenyys euroalueessa uhkaa Suomen itsenäisyyttä.

Ohjelman mukaan Britannian ero EU:sta voi johtaa myös Tanskan ja Ruotsin eroon EU:sta. Kansalaispuolueen mielestä siinä tapauksessa myös Suomen pitäisi erota EU:sta ja muodostaa Pohjolan yhteisö yhdessä muiden pohjoismaiden kanssa.

Rajavalvonta omissa käsissä

Kansalaispuolueen maahanmuuttopoliittinen ohjelma on Väyrysen mukaan lähellä perussuomalaisten linjauksia.

-Mutta mikä on käytännön politiikka. Perussuomalaiset ovat olleet hallituksessa ja Suomessa on toteutettu kaikkein liberaaleinta maahanmuuttopolitiikkaa Saksan ja Ruotsin rinnalla, Väyrynen hämmästelee.

Kansalaispuolue vaatii, että maahanmuuttopolitiikka on pidettävä omissa käsissä. Rajavalvonta on tarvittaessa nopeasti palautettava ja myös työvoiman vapaata liikkuvuutta EU-maiden välillä on voitava rajoittaa.

– Meillähän tehtiin suunnattoman suuri virhe syksyllä 2015, kun meillä ei palautettu rajatarkastuksia, vaikka siitä keskusteltiin. Meille pääsi tulemaan runsaasti maahanmuuttajia, joilla ei ole oikeutta turvapaikkaan, Väyrynen toteaa.