1. yle.fi
  2. Uutiset

Outo piikki hintatilastossa: uusien autojen huoltohinnat pomppasivat ylös

Autoalan Keskusliiton mielestä uudehkojen autojen huoltojen hinnat eivät voi hypähtää näin nopeasti ylös kuin palveluyrityksen tilastojen perusteella näyttää käyneen.

Autojen korjaus
Työntekijä korjaa autoa.
Koronatilanne saattaa tyhjentää monen yrityksen kassan.Sakari Partanen / Yle

Autoalan palveluyrityksen tilaston mukaan uusien autojen huolto on kalliimpaa kuin vanhojen autojen huolto. Hinnat näyttävät suorastaan pompanneen ylös.

Autojen huoltoja markkinoiva palveluyritys AutoJerry on kerännyt tietoja autojen huoltojen keskihinnoista vuosimalleittain. Tiedot perustuvat AutoJerryn palvelun välittämään 300 000 huoltotarjoukseen.

Infografiikka

Nämä huoltotarjoukset pitävät sisällään hinnat huolloista, korjauksista ja lisävarusteista renkaat pois lukien. Tarjoukset ovat palvelussa mukana olevalta 1 300 autokorjaamolta. Tarjouksia on välitetty yhteensä lähes tuhannelle automallille.

AutoJerryn tietokannassa on sekä merkkikorjaamoita että yksittäisiä huoltamoita. Valtaosa on merkkikorjaamoiden ulkopuolisia korjaamoita.

AutoJerry arvelee huoltojen keskihintojen nousun syyksi sitä, että uudet autot ovat monimutkaisempia kuin vanhat autot. Niihin asennetaan lisäksi kalliita lisävarusteita kuten webastoja ja vetokoukkuja. Lisävarusteita asennetaan suhteessa enemmän 2016 malleihin kuin vanhempiin autoihin.

Toisaalta lisävarusteet asennetaan useimmiten jo tehtaalla, joten niiden osuus huoltojen hintojen nousuun jää hieman hämärän peittoon. Lisäksi uudehkojen autojen korjausten pitäisi mennä takuun piikkiin, jolloin niiden korjausten ei pitäisi näkyä tilastoissa.

Vanhemmissa autoissa puolestaan varaosat halpenevat, mikä on osasyy vanhojen autojen halvempiin huoltohintoihin.

Autoalan Keskusliitossa kummeksutaan hieman AutoJerryn huoltohintatilastoa. Liiton mielestä uudehkojen autojen huoltojen hinnat eivät voi hypähtää näin nopeasti ylös. Autoalan Keskusliiton mukaan tilastotietoja pitäisi analysoida lisää ja tarkemmin.

AutoJerryn palvelussa auton omistaja voi pyytää huoltotarjouksen alueensa autokorjaamoilta, vertailla tarjoukset ja sopia huoltoajan valitsemansa korjaamon kanssa.

Lue seuraavaksi