Poikkeuksellisen suuri putkirikko sai Helsinginkadun tulvimaan – vettä jopa satoja tuhansia litroja

Vesimassa on nostanut teille myös aluskasvillisuutta, jonka siivoamisessa voi mennä tunteja. Puolen päivän aikaan rikkoutunut vesiputki on saatu korjattua, mutta syy rikkoontumiselle selviää myöhemmin.

Putkirikko
Nainen kapuaa autoonsa tulvivassa vedessä Töölönlahdella.
Lenni Kuivalainen / Yle

Töölönlahden pohjoispäässä tapahtunut jättimäinen putkivaurio on saanut Helsinginkadun tulvimaan pahasti. Poliisin mukaan runkovesiputki katkesi Vauhtitiellä.

Liikenne jouduttiin Helsinginkadulla katkaisemaan putkirikon vuoksi noin tunniksi, mutta sen jälkeen liikenne palasi normaaliksi. Pelastuslaitoksen mukaan jälkisiivoustyöt eivät haittaa liikennettä.

Putkirikko Töölönlahdella.
Lenni Kuivalainen / Yle
Putkirikko Töölönlahdella.
Lenni Kuivalainen / Yle

Helsingin pelastuslaitoksen mukaan vesisulut on saatu kiinni, mutta vettä on valunut kaduille valtava määrä. Samalla teille on tullut veden mukana runsaasti aluskasvillisuutta ja multaa.

Päivystävä palomestari Tommi Sivula Helsingin pelastuslaitokselta kertoo, että vettä on voinut valua kymmeniä tai jopa satoja tuhansia litroja, mutta varmuudella sitä ei voida sanoa.

Runkolinja on halkaisijaltaan 80 senttiä eli kyseessä on todella iso putki ja se on pelastuslaitoksen mukaan mennyt kokonaan poikki.

Siivoamisessa menee Sivulan arvion mukaan tunteja.

– Tämä on harvinaista, että näin iso putki menee. Yleensä ne ovat 30 senttisiä. Ei näitä vuositasolla ainakaan usein tapahdu.

Vesi valuu viemäreihin ja viereiseen Töölönlahteen eikä sitä tarvitse erikseen imeä.

– Tässä on niin sanotusti aika hyvä paikka, ettei ole kiinteistöjä lähellä ja siinä on myös aika paljon asfaltoimatonta pintaa, mikä imee vettä. Myös kallistus on alueella Töölönlahdelle päin. Helsinginkatu on toki iso valtaväylä, joten sen katkaisu aiheuttaa tietenkin pientä päänvaivaa ihmisille, että miten sen saa kierrettyä.

Vesiyhtiö: Päävesiputkesta irtosi pala

HSY:ltä kerrotaan, että vesiputkesta irtosi aamupäivällä pala. Syytä palan irtoamiselle ei vielä osata kertoa.

– Sitä ei vielä tiedetä. Putki kaivetaan ylös ensi viikolla, jolloin saadaan selville miksi pala lähti siitä irti, sanoo verkkopäätoimittaja Elise Passiniemi HSY:stä.

Vesiyhtiö ei vielä halua spekuloida syytä siihen, miten pala on lähtenyt irti.

– Me tutkimme tarkasti että mitä tapahtui ja miksi tapahtui, emmekä lähde nyt syitä spekuloimaan.

Vesijohto meni rikki hulevesiviemärityömaalla, mutta HSY ei vielä ota kantaa siihen, onko esimerkiksi kaivinkone voinut rikkoa putken. Näin suuria päävesiputkia rikkoutuu hyvin harvoin.

– Onhan tämä poikkeuksellinen tilanne, siellähän on satoja tuhansia litroja vettä. Onhan siellä tulva. Edellinen runkovesiputken rikkoontuminen oli pari viikoa sitten Tikkurilassa, mutta sitä ennen emme muista milloin olisi tällaista sattunut.

– Eihän päävesijohdot kauhean usein rikkoudu tällä tavalla. Ne ovat pienempiä jakeluvesijohtoja, jotka meillä yleensä menee rikki.

Pari viikkoa sitten päävesiputki rikkoutui Vantaan Tikkurilassa, mutta sitä aiemmin sattuneita tapauksia ei HSY:n viestinnässä muisteta.

– Äkillisiä, pienempiä vuotoja meillä on satoja vuosittain, mutta päävesijohto ei yleensä mene rikki. Pienemmät vesijohdot ovat paljon herkempiä esimerkiksi pakkasille, kuin isot.

Putki on saatu nyt korjattua ja vuoto tukittua, mutta vedenpaineet saattavat ainakin iltapäivällä olla vielä alhaiset keskustan ja Kallion alueella.

Juttua täydennetty 20.1. klo 16.00 tuoreilla tiedoilla.