Utsjoella boikotoitiin kansanedustajan vierailua

Kansanedustajat koulussa -teemaviikko alkoi maanantaina. Keskustapuolueen kansanedustaja Mikko Kärnä vieraili keskiviikkona Utsjokisuun koululla, mutta monet vanhemmat valitsivat lasten jäämisen kotiin.

Sápmi
Mikko Kärnä
Yle Ođđasat 19.1.2017.

Kansanedustaja koulussa – teemaviikko alkoi maanantaina. Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vieraili keskiviikkona 18.1 Utsjokisuun koululla, mutta monet vanhemmat päättivät, että lapset jäävät kotiin eivätkä mene kouluun.

Mikko Kärnä ei keskiviikkona aamupäivällä kommentoinut Ylen tv-kameroille mitenkään sitä, kun lapset eivät olleet tulleet kouluun. Tilaisuutta ei saanut kuvata. Kärnä oli tullut Utsjoelle kertomaan työstään kansanedustajana.

– No tällä hetkellä on tällainen teemaviikko "kansanedustajat kouluissa", joka liittyy näihin Suomi 100-vuotta tapahtumiin, ja ollaan sitten tarjouduttu, että tulemme kertomaan kouluille siitä, että mitä se kansanedustajan työ on. Ei olla täällä puhumassa politiikkaa varsinaisesti, vaan ollaan kertomassa ihan siitä perustyöstä, että millä tavalla tämä suomalainen päätöksenteko rakentuu, Kärnä kertoo.

Pari kymmentä oppilasta pois koulusta

Utsjokelainen Esko Aikio on yksi niistä, joka valitsi, että lapset ovat päivän kotona. Keskiviikkona piti olla myös Utsjoen koulun ja Sirpman koulun yhteinen koulupäivä, joka peruttiin kansanedustajan vierailun takia. Esko Aikio kertoo, että tämä on yksi syy miksi lapset jäivät kotia.

Esko Aikio
Kirsti Länsman / Yle Sápmi

– Utsjokisuun koulussa kieliympäristö on mikä on. Se ei vahvistanut meidän saamenkielisten lasten kieltä ja jos vielä noin käyttäydytään, että jätetään pois saamen kielen edistämiselle tärkeä Sirman yhteistyö ja sen tilalle laitetaan suomenkielisiä tunteja, Aikio kertoo.

Yle Sápmin tietojen mukaan, lähemmäs 20 lasta jäi koulusta pois, kun kansanedustaja oli siellä vierailulla. Esko Aikio näkee, että he olisivat valinneet samalla tavalla vaikka kuka tahansa Lapin kansanedustajista olisi tullut kouluu vierailulle.

– Voisi sanoa, että kuka vain Lapin kansanedustajista olisi tullut tänne, päätös olisi ollut samanlainen. Samalla tavalla he ovat myös omalla käyttäytymisellään, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, mutta vielä tärkeämpää on miten he eduskunnassa käyttäytyvät. He ovat siellä näyttäneet, etteivät he ole saamen kansan edustajia vaan suomalaisten edustajia. No ehkä yhden kansanedustaja kohdalla en olisi juuri näin sanonut, Aikio sanoo.

"Jostain syystä halunnut Utsjoelle"

Vierailua isännöivät Utsjoen kunnan poliitikot. Kärnä kirjoittaa ahkerasti saamelaisten asioista omassa blogissaan ja Utsjoen kunnanhallituksen puheenjohtaja Ilmari Tapiola uskookin, että Kärnän näkemykset ovat yksi syy siihen, miksi vanhemmat ovat valinneet lasten jäämisen kotiin.

Ilmari Tapiola
Kirsti Länsman / Yle Sápmi

– Kärnä on jostain syystä halunnut Utsjoelle. Ja tietenkin sehän on yksi syy, miksi vanhemmat eivät halunneet lähettää lapsiaan kouluun, kun Kärnällä on ollut omat näkemyksensä siellä somessa ja muualla. Hän on vähän erityisesti pohjoissaamelaisia moittinut, sanoo Tapiola.

"Olen tyytyväinen vierailuun"

Mikko Kärnä kommentoi torstaina iltapäivällä Yle Sápmille sähköpostilla lasten kotiin jäämistä.

Mikko Kärnä
Mikko KärnäKirsti Länsman / Yle

– Mielestäni on aina sääli, jos lapsista tehdään politiikan välikappaleita. Asioiden tulisi riidellä, ei ihmisten, eikä lapsilta tulisi riistää oikeutta koulupäivään vain siksi, että koululla vierailee henkilö, joka ei edusta vanhempien näkemystä asioista. Itse vierailuun olen tyytyväinen ja olen ymmärtänyt, että myös paikalla olleet ovat olleet siihen tyytyväisiä, kirjoittaa Kärnä vastauksessaan.