Hyppää sisältöön

Pienempi sähkölasku kannustaa – suomalaiset ovat valmiita pudottamaan sähkönkulutustaan

Yli puolet asiakkaista haluaa vähentää sähkönkulutustaan. Silti harva laskee kodin lämpötilaa, kilpailuttaa sähköyhtiötään tai siirtää kulutusta halvempaan ajankohtaan, kertoo uusi tutkimus.

Harva siirtää ruuanlaittoa halvemman sähkön ajankohtaan. Kuva: AOP

– Jotkut ovat säästötoimissaan jo niin pitkällä, että valmistavat seuraavan päivän ruuat yön aikana hauduttamalla eli halvemman sähkön aikaan, kertoo Kantar TNS:n asiakasjohtaja Leena Koponen.

Kantar TNS on TNS Gallupin uusi nimi. TNS Energiabarometrin mukaan useilla eri keinoilla sähkönkulutustaan on vähentänyt noin kymmenen prosenttia sähköasiakkaista.

Kysely kuitenkin paljastaa, että jopa puolet suomalaisista olisi kiinnostunut tekemään sähkökulutuksessaan elämäntapamuutoksia. Lisäksi viidennes sähköasiakkaista on kiinnostunut säästökeinoista, mutta ei ole pystynyt niitä syystä tai toisesta toteuttamaan.

– Kuluttajien halukkuus muuttaa kulutustapojaan kiinnostaa nyt energiayhtiötä, koska tulevaisuudessa esimerkiksi kovilla pakkasilla voi olla tarvetta rajoittaa sähkönkulutusta. Silloin teollisuuden lisäksi sähkönjoustotalkoisiin voidaan tarvita myös kotitalouksia, arvioi Koponen.

Sähkölaskun pienentyminen kannustaa

Sähkön käytön sääntelyn kannustimina toimivat ekologisuus ja etenkin taloudellinen hyöty.

Energiabarometrin mukaan eniten erilaisista keinoista ja niiden laajasta käytöstä ovat kiinnostuneet omakotitaloissa asuvat ja korkeammin koulutetut. Esimerkiksi Ylen haastattelema omakotiasuja kertoi säästäneensä 800 euroa vuodessa leikkaamalla pois turhan kulutuksen.

Myös uusiutuvan energian käyttö on yleistymässä. Jo neljäsosa kotitalouksista käyttää uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä. Lisäksi lähes puolet kotitalouksista on kiinnostunut tuottamaan käyttämäänsä sähköä itse.

Aikeista tekoihin on kuitenkin ryhtynyt vasta pari prosenttia kotitalouksista.

Pyykit ja astiat pesuun yöllä

– Yleisin keino on siirtää kodinkoneiden käyttöä edullisempaan ajankohtaan. Sähköllä kotinsa lämmittävistä kolmannes siirtää lämminvesivaraajan lämmitystä jo nyt, kertoo Koponen.

Muita keinoja ovat lamppujen sammuttaminen, energiansäästölamppujen käyttö ja kodin lämpötilan laskeminen. Tehokas sähkölaskun pienentämiskeino olisi myös sähköntoimittajien kilpailuttaminen.

Kyselyn mukaan kuitenkin vain 15 prosenttia oli vaihtanut sähköyhtiötään vuoden aikana.

Tunneittain hinnoiteltava pörssisähkö antaisi myös tehokkaan kannustimen ohjata omaa kulutustaan halvempien tuntien suuntaan. Etäluettavien mittareiden yleistymisen myötä esimerkiksi pörssisähkön kaupittelu asiakkaille on lisääntynyt. Silti vasta 15 prosenttia kotitalouksista käyttää pörssisähköä.

– Kiinnostuksen puute sähköyhtiön vaihtamista kohtaan näkyi vastauksissa selvästi. Puolet vastaajista ei kilpailuta ollenkaan ja yli 40 prosenttia kaikista vastaajista ei aio vaihtaa yhtiötä jatkossakaan, kertoo Koponen.

.
.