1. yle.fi
  2. Uutiset

Saatananpalvojanaapurit tekevät Suomea tunnetuksi arvostetulla elokuvafestivaalilla Yhdysvalloissa

Suomalainen lyhytelokuva Fucking Bunnies nähdään tänään ensi-illassa Sundance-elokuvafestivaalilla.

elokuvat
Suomalainen Saatanan kanit -elokuva on näytillä Utahissa järjestettävällä arvostetulla Sundance -elokuvafestivaalilla.
Suomalainen Saatanan kanit -elokuva on näytillä Utahissa järjestettävällä arvostetulla Sundance -elokuvafestivaalilla.Sundance Institute

Millaista porukkaa et missään tapauksessa haluaisi asumaan seinäsi taakse tai samaan taloyhtiöön?

Yksi pahimmista skenaarioista voisi olla saatanaa palvova seksikultti.

Tästä ajatuksesta syntyi lyhyelokuva Saatanan kanit (Fucking Bunnies), joka nähdään tänään ensi-illassa Sundance-elokuvafestivaalilla Utahissa Yhdysvalloissa.

16-minuuttisessa komediassa saatananpalvojien seksikultti muuttaa tavalliseen suomalaislähiöön. Elokuvan päähenkilöllä, itseään suvaitsevaisena pitävällä nelikymppisellä Raimolla on uusissa naapureissa sulattelemista. Kultin jäsenet paljastuvat kuitenkin arjessa ihan mukaviksi tyypeiksi.

Elokuvan ohjannut Teemu Niukkanen, käsikirjoittaja Antti Toivonen sekä tuottajat Daniel Kuitunen ja Tero Tamminen ovat parhaillaan festivaalivieraina Utahissa. Ennen Utahiin lähtöään Niukkanen ehti käväistä Yle Puheen haastattelussa.

Saatanan kanien idea perustuu ajatukseen, että meillä kaikilla on jonkinlaisia ennakkoluuloja. Moni ei mielellään myönnä niitä, koska pelkää rasistin leimaa, Niukkanen kertoi haastattelussa.

– Elokuva käsittelee muukalaispelkoa ja sen voittamista mustan huumorin kautta.

Saatanan kanien tyylilaji on musta komedia.
Saatanan kanien tyylilaji on musta komedia.Sundance Instute

Kaikelle voi nauraa

Ohjaaja Teemu Niukkanen ja käsikirjoittaja Antti Toivonen tunnetaan parhaiten humoristisista Markku from Finland -sketseistään. Suomalaista junttituristia parodioiva sketsisarja syntyi vuonna 2007 ja oli ensimmäisiä Suomesta maailmalle levinneitä isoja nettivideohittejä.

Niukkanen kertoi Yle Puheen haastattelussa näkevänsä melkein kaikessa ympärillään jotakin hauskaa. Huumori syntyy siitä, että normaaleja asioita tarkastelee yllättävistä kulmista.

– Huumori on maailmakuvani ja tapani käsitellä asioita. Teen hyvällä maulla huonoa makua.

Markku from Finlandin kautta Niukkanen sai töitä mainos- ja musiikkivideoiden ohjaajana. Saatanan kanit on hänen ensimmäinen elokuvaohjauksensa.

Niukkanen on ohjannut muun muassa musiikkivideon I Was a Teenage Satan Worshipper -yhtyeelle, mikä herättää kysymyksen, onko saatananpalvonta aiheena hänelle erityisen läheinen. Musiikkivideon ja lyhytelokuvan yhteys saatananpalvontaan on kuitenkin ohjaajan mukaan sattumaa.

– Olen kyllä aina pitänyt mielenkiintoisena, että saatananpalvonta on saanut niin ison aseman suomalaisessa mielenmaisemassa ollakseen hyvin pienen piirin puuhastelua, Niukkanen kertoi Yle Puheelle.

– 1990-luvulla saatananpalvonta esiintyi toistuvasti valtamediassa ja siitä yritettiin tehdä jonkinlaista peikkoa. Siinä pienestä tehtiin isoa.

Saatanan kanit -elokuvassa huumori syntyy arjen kohtaamisista.
Saatanan kanit -elokuvassa huumori syntyy arjen kohtaamisista.Sundance Instutue

Elokuvan vastaanotto jännittää

Sundance on yksi Yhdysvaltojen seuratuimmista elokuva-alan festivaaleista, ja suomalaistyöryhmällä onkin Utahissa edessään useita suoria televisio- ja radiohaastatteluita. Niukkanen kertoi Yle Puheelle jännittävänsä niitä – ja tietysti myös elokuvan vastaanottoa festivaalilla.

– Mietin, saako elokuva ketään nauramaan.

Festivaalille pääsy on kuitenkin itsessään jo iso saavutus. Sundanceen lähetettiin ehdolle noin yhdeksäntuhatta elokuvaa ympäri maailman ja vain 68 niistä valikoitui festivaalin ohjelmistoon.

– Kyllä siitä tuli lottovoitto-olo. Teki mieli repiä paita auki ja takoa rintaa.

Niukkanen toivoo tapaavansa Sundancessa elokuva-alan ammattilaisia, joiden kautta pystyisi haistelemaan, kannattaisiko Saatanan kaneja lähteä laajentamaan pidemmän elokuvan suuntaan.

– Haluaisimme tehdä tulevaisuudessa tämän elokuvan pidemmän kaaren juttuna. Meillä kyllä riittäisi aiheesta sivuhahmoja ja -juonteita.

– En usko, että aihe vanhenee. Tavallisten asioiden tarkastelu yllättävistä kulmista kiinnostaa ihmisiä aina.

Kuuntele tästä Yle Puheen haastattelu:

Lue seuraavaksi