Forssa taklasi rasismia ja vihaa jalkatyöllä: "Se oli äärimmäisen palkitsevaa"

Forssa tarttui nopeasti kaupungissa viime vuonna leimahtaneeseen vihanpitoon turvapaikanhakijoiden ja suomalaisten välillä. Avuksi tulehtuneeseen tilanteeseen tuotiin naapuruussovittelu. Lopulta nuoret kilpailivat huomiosta – ja saivat tilaisuuden puhua.

Forssa
Sydänlogossa teksti live love Forssa
Kasvotusten sovittelemalla monet väärinkäsitykset on saatu ratkaistua Forssassa.Ville Välimäki / Yle

ForssaForssan vastaanottokeskuksen asukkaiden ja paikallisen väestön väliset jännitteet kärjistyivät elokuun lopussa, kun vastaanottokeskuksen lähistöllä oli usean kymmenen hengen joukkotappelu. Tappelussa oli osallisina sekä kantaväestöön kuuluvia että turvapaikanhakijoita. Sen jälkeen turvapaikanhakijoiden vastaiset mielenosoitukset nousivat otsikoihin.

Pitkään pinnan alla kyteneen rasismin roihahdus sai Forssan kaupungin ryhtymään toimiin. Apua tukalaan tilanteeseen haettiin esimerkiksi Naapuruussovittelun (siirryt toiseen palveluun) avulla.

Toinen Naapuruussovittelijoista on Hanna Vuorinen. Hän jalkautui yhdessä Miriam Attiaksen kanssa Forssan kaduille. He tapasivat kymmeniä ihmisiä ja kuuntelivat jokaista.

Forssan kaupunki antoi sovittelijoille vapaat kädet toimia.

– Olemme siitä kiitollisia, että saimme vapauden. Me saimme ohittaa normaalit viranomaispolut ja pääsimme suoraan ilman välikäsiä asiakkaiden kanssa tekemisiin. Me reagoimme siihen mitä vastaan tuli, sanoo Vuorinen.

– Toki taustalla teimme koko ajan yhteistyötä Forssan kaupungin viranomaisten ja esimerkiksi poliisin kanssa, huomauttaa Vuorinen.

Luottamus ansaittiin vaitiololla

Käytännössä Vuorinen ja Attias etsivät ihmisiä, kaveriporukoiden pomoja ja myös kaikkia niitä, joiden nimi tuli keskusteluissa esiin.

Sovittelijoilla on vaitiolovelvollisuus, eikä Vuorinen kerro tapaamisten sisällöistä kuin yleisellä tasolla.

– Saavutimme nuorten luottamuksen. He alkoivat kilpailla huomiosta, mäkin haluan puhua ja mä. Sanoimme aina, että me emme kerro kenellekään, ellet suunnittele rikosta josta saa yli 2 vuotta vankeutta.

Vastaanottokeskuksen johtajan Niina Lehtisen mukaan rauhan rakentamisen ytimessä oli juuri kuunteleminen ja kuulluksi tuleminen.

– Molemmille osapuolille on tullut sellainen tunne, että ovat tulleet kuulluksi. On saanut purkaa asioita ja tuoda esiin myös negaatioita ja epäilyjä. Niitä hankalia asioita, jotka liittyvät kohtaamiseen.

Vihan ilmapiiri laantui

Varsinaista pöydän ympärillä istumista ja puhumista on Hanna Vuorisen mukaan korkeintaan viidennes. Valtaosa työstä on jalkatyötä, jotta jokaisen asiaan liittyvän ihmisen kanssa saadaan puhuttua.

Kun yhteisen pöydän ääreen päästään, tunnelma on odottava. Hanna Vuorinen sanoo, ettei huoneessa tarvita turvallisuusalan henkilöitä takamaan rauhallista ilmapiiriä.

– Ei siinä lopulta mene kauaa, kun saadaan rauhallinen ilmapiiri, jossa kaikkien on mahdollista olla. Sovittelija luo säännöt ja istumajärjestystä mietitään etukäteen.

Vuorinen sanoo, että ihmisille annettiin aikaa puhua. Välillä käytiin kahvilla ja tupakalla ja sitten taas jatkettiin.

"Piikit laskeutuvat ja viha purkautuu"

Forssan vastaanottokeskuksen johtaja Niina Lehtinen sanoo, että sovittelu on selvästi puhdistanut ilmaa viime syksyisten yhteenottojen jälkeen. Hänen mukaansa alun ääri-ilmiöt ja reaktiot ovat Forssassa nyt rauhoittuneet.

– Sovittelut ovat lisänneet tietoisuutta ja tuoneet läpinäkyvyyttä vastaanottokeskuksen toimintaan.

Naapuruussovittelun aluekoordinaattori Hanna Vuorinen sanoo, että yhteisen sävelen etsiminen kuohuvassa Forssassa oli antoisaa.

– Se oli äärettömän palkitsevaa, koska meillä oli virkamiesten antama vapaus ja luottamus. Tätä ei voi puolittain toteuttaa tai sitten ei voi tehdä ollenkaan. On hieno huomata, kuinka piikit laskeutuvat ja viha purkautuu.

Seuranta jatkuu

Forssan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Kaisa Lepolan mukaan tilanne Forssassa on aivan toinen kuin syksyllä.

– Itse asiassa nyt kaupungilla asukkaat tulevat harmittelemaan sitä, että vastaanottokeskuksen toiminta loppuu, sanoo Lepola.

Forssan 200-paikkainen vastaanottokeskus suljetaan maaliskuun loppuun mennessä.

Kaisa Lepola toivoo, että kun vastaanottokeskus suljetaan, asioita olisi vielä hyvä käydä läpi. Naapuruussovittelun työ Forssassa ei olekaan vielä päättynyt.

– Olemme tulevaisuudessa yhteydessä Forssan suuntaan seurantamielessä, sanoo Vuorinen.

_Päivitetty 24.2.2017 klo 14.19: Jutusta on poistettu lauseet, joissa annettiin ymmärtää, että naapuruussovittelijat olisivat vaatineet viranomaisvapaata työskentelyä. Uuden sovittelumallin käyttämisestä sovittiin yhteistyössä Forssan kaupungin kanssa. Siksi myös jutun otsikkoa on muutettu. Ennen ensimmäistä väliotsikkoa on lisätty tieto siitä, että yhteistyötä tehtiin eri viranomaisten kesken taustalla. _