1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjallisuus

Kevään kymmenen kiinnostavaa kirjaa: Jenni Haukion kokoamia runoja, uutta Rimmistä ja Austeria

Keväällä julkaistaan mielenkiintoista käännöskirjallisuutta. Kevät on myös runojen aikaa.

kirjallisuus
Chimamanda Ngozi Adichie, Jenni Haukio ja Miki Liukkonen.
Chimamanda Ngozi Adichie, Jenni Haukio ja Miki Liukkonen.Otava, WSOY

1. Mikko Rimminen: Maailman luonnollisin asia

Finlandia-palkitun Mikko Rimmisen viides romaani on antanut odotuttaa itseään. Ennakkokuvailujen perusteella _Maailman luonnollisin asia _ei ole tyypillistä Rimmistä, sillä mukana on scifimäisiä aineksia.

2. Jenni Haukio (toimittanut): Katso pohjoista taivasta

Prseidentti Sauli Niinistön puoliso Jenni Haukio on saanut tehtäväkseen koota rakastetuimmat runomme yksiin kansiin. Mukana on niin klassikoita kuin uudempia runoilijanimiä. Teos juhlii 100-vuotiasta Suomea ja se on kunnianosoitus suomalaiselle runoudelle. Jenni Haukio on itsekin runoilija, hän on julkaissut kolme runoteosta.

3. Miki Liukkonen: O

Miki Liukkonen on herättänyt huomiota boheemilla elämäntyylillään ja itsetietoisilla kommenteillaan. O on hänen toinen romaaninsa. Edellinen Lapset auringon alla pääsi Runeberg-palkintoehdokkaaksi. Aiemmin Liukkonen on julkaissut runokokoelmia. Toinen romaani herättää odotuksia, sillä jo pelkkä kirjan nimen muotoilu oli haastavaa._ O_ ei ole kirjain vaan jonkinlainen ympyrä tai kehä.

4. Orhan Pamuk: Kummallinen mieli

Orhan Pamuk on Turkin tunnetuin kirjailija. Turkin sekavat olot tekevät Nobelilla palkitun Pamukin kirjoista entistä mielenkiintoisempia. Romaani kertoo elävästi Istanbulista ja sen värikkäästä elämästä. Orhan Pamuk vierailee toukokuussa Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalilla.

5. Paul Auster: 4321

Auster on yksi Yhdysvaltain arvostetuimmista nykykirjailijoista ja hänellä on vankka lukijakunta myös Suomessa. Auster on kirjoittanut 16 romaania. Uusi romaani on tarina elämän valinnanmahdollisuuksista ja sattuman oikuista. Kirjassa riittää lukemista vaikka koko keväälle, sillä sivuja on 900.

Hanya Yanagihara
Hanya Yanagihara on kirjallisuuden kuuma nimi Yhdysvalloissa.Emilio Naranjo / EPA

6. Hanya Yanagihara: Pieni elämä

Yanagihara on amerikkalaisen kirjallisuuden uusi nimi. Pieni elämä julkaistiin Yhdysvalloissa vuonna 2015 ja se keräsi ylistäviä arvioita. Pieni elämä on toimittajana työskentelevän Yanagiharan toinen romaani. Sivumäärässä kirja jää vain aavistuksen Austerin järkäleen alle.

7. Zadie Smith: Swing Time

Zadie Smithin viides romaani kertoo ystävyydestä. Kahden tytön tarina vie Lontoosta Afrikkaan. Brittikirjailija Zadie Smithin romaanit ovat aina odotettuja. Viime vuonna Britanniassa julkaistua teosta on kehuttu kypsäksi ja tarkkanäköiseksi.

8. Venla Hiidensalo: Sinun tähtesi

Hiidensalon kolmas romaani kertoo taiteilija Albert Edelfeltistä. Fiktiivinen romaani kuvaa Edelfeltin elämää ja esittää hänet ennen kaikkea ristiriitaisena hahmona. Romaanissa nousee esiin, miten vahvasti sukupuolittunut maailma oli 1800-luvulla.

Venla Hiidensalo
Venla Hiidensalo loi taiteilija Albert Edelfeltistä ristiriitaisen hahmon.Martti Kainulainen / Lehtikuva

9. Bandi: Syytös

Syytös on ensimmäinen Pohjois-Korean ulkopuolella julkaistu teos, jonka kirjoittaja asuu yhä maassa. Käsikirjoituksen salakuljetti ulkomaille Bandi pseudonyymin sukulainen. Seitsemässä kertomuksessa kuvataan tavallisten ihmisten elämää suljetussa yhteiskunnassa, jossa ihmiset elävät jatkuvassa ilmiantamisen pelossa.

10. Chimamanda Ngozi Adiche: Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä

Kevään ennakkoon kohutuin kirja on nigerialaisen kirjailijan essee, joka käsittelee tasa-arvoista maailmaa. Esseevihkonen jaetaan kaikille maamme 9. luokkalaisille. Kirja on aiheuttanut ennakkoon vilkasta keskustelua mielipidepalstoilla. Vihkonen ilmestyy keväällä. Jos sen lukee, mielipiteen muodostaminen tasa-arvosta voi olla rakentavampaa.

Lue seuraavaksi